Professor trækker uddannelses-ministeren i retten

I et spektakulært opgør om videnskabelig uredelighed trækker professor Bente Klarlund Pedersen uddannelsesminister Morten Østergaard i retten.

Bente Klarlund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Professor Bente Klarlund Pedersen trækker uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i retten i et aldrig før set opgør om videnskabelig uredelighed, skriver Weekendavisen fredag.

Med stævningen, som blev indleveret til Københavns Byret i onsdags, forsøger den meget omtalte forsker og sundhedsekspert at få uredelighedsudvalget, der behandler anklagerne mod hende, kendt ulovlig.

Sagsanlægget er rettet mod ministeren som øverste chef for ministeriet, der har ansvaret for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Udvalget er ifølge en foreløbig afgørelse, der blev sendt ud for et par måneder siden, parat til at erklære Bente Klarlund uredelig på et antal punkter. Udvalgets endelige afgørelse afventes stadig, men Bente Klarlund og hendes advokat, dr. jur. Eigil Lego Andersen, har alligevel stævnet både ministeriet og UVVU allerede nu.

Det er første gang nogensinde i Danmark, at en sag om videnskabelig uredelighed ender for en almindelig domstol, men Bente Klarlund ønsker ikke at forklare det drastiske skridt nærmere:

»Jeg kan bekræfte, at min advokat har indleveret en stævning ved Københavns Byret mod ministeren og UVVU. Jeg har ingen yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt,« siger hun til Weekendavisen.

Formelt drejer sagen sig om, hvorvidt det nuværende dommerpanel i UVVU er lovligt udpeget. Sidste år forlængede uddannelsesminister Morten Østergaard administrativt mandatet for medlemmerne ud over de seks år, som ellers er den maksimale periode ifølge lovteksten. Forlængelsen er ifølge Bente Klarlunds advokat, Eigil Lego Andersen, ulovlig, og derfor bliver ministeren og UVVU nu trukket i retten.

Advokaten har tidligere udtalt til Weekendavisen, at han håber, et nyt uredelighedsudvalg vil være Bente Klarlund venligere stemt.

Ifølge avisen er det på nuværende tidspunkt helt uoverskueligt, hvad konsekvensen bliver af sagsanlægget, herunder om den igangværende behandling af sagerne i UVVU må stilles i bero, mens retssagen verserer.

I yderste fald risikerer hele det omfattende og årelange udredningsarbejde i UVVU i kølvandet på Penkowa-sagen at måtte gå om.

BNB