KDs kamp for en ny profil

Partiets skuffende placering uden for Folketinget har gjort det klart for Bodil Kornbek, at de vælgere og medlemmer, som ønsker den hårde linje over for den fri abort, ikke er nok til at kunne give Kristendemokraterne det nødvendige afsæt for springet ind i Folketinget.

Der skrives et lille stykke danmarkshistorie i dagens Berlingske Tidende, hvor Kristendemokraternes formand Bodil Kornbek opgiver kampen mod den fri abort.

Før udmeldingen har hun vendt beslutningen med græsrødder og tillidsfolk i sit parti for at undgå, at udmeldingen vender vrangen ud på det lille parti. Hun ved bedre end nogen, at det opsigtsvækkende skifte kun kan gennemføres, hvis baglandet slutter op. Det sidste hun har brug for lige nu, er intern splittelse og uro.

Sagen er, at Kristendemokraterne ikke har råd til at tabe vælgere. Partiet skal tværtimod levere en pragtpræstation for at kunne komme tilbage til Folketinget. Når Bodil Kornbek trods de åbenbare risici har valgt at gennemføre skiftet, sker det ud fra en erkendelse af, at kampen mod den fri abort får mange vælgere til at holde sig på afstand, selv om de ellers føler sig tæt på partiets øvrige værdier og synspunkter.

Kampen mod den fri abort har simpelthen gjort det umuligt at komme i dialog med de bredere vælgergrupper, som Bodil Kornbek skal i kontakt med, hvis hun skal føre Kristendemokraterne tilbage i Folketinget.

DE NÆSTE DAGE VIL KD-ledelsen nøje følge de interne reaktioner, og det gælder især i forhold til partiets gamle højborg i det vestjyske. En del af de traditionelle KD-medlemmer herfra vil givet protestere, og det kan forudses, at flere vil blive så skuffet over formandens udmelding, at de helt vælger at forlade partiet.

Den omkostning kalkulerer Bodil Kornbek med, men hun håber samtidig, at hendes linje vil gøre partiet attraktivt for flere nye vælgere. Derudover håber hun, at partiet nu med større styrke vil kunne profilere sig med krav om f.eks. bedre forhold for familier, et mere rummeligt arbejdsmarked, en genopretning af klimaet og en klar profil i værdidebatten om bl.a. ytringsfrihed og tro.

Analysen er, at abortspørgsmålet hidtil har haft en uheldig tendens til at skygge for partiets øvrige politik. I samme øjeblik partiets leder f.eks. i en afslutningsdebat i TV har måttet fastslå, at partiet er lodret modstander af den fri abort har alene det udsagn stået tilbage i vælgernes bevidsthed, lyder konklusionen i partitoppen.

Partiets skuffende placering uden for Folketinget har gjort det klart for Bodil Kornbek, at de vælgere og medlemmer, som ønsker den hårde linje over for den fri abort, ikke er nok til at kunne give Kristendemokraterne det nødvendige afsæt for springet ind i Folketinget, og det er præcis det budskab, hun har forsøgt at sælge internt. De næste dage vil vise, om det også er lykkedes.

I FORVEJEN ER BODIL Kornbek i gang med en dristig modernisering af det lille parti.

Internt er der ryddet op i organisationens arbejdsprocesser, en række mærkesager er udvalgt, og udadtil har hun signaleret, at Kristendemokraterne for første gang i partiets historie vil pege på en socialdemokrat som statsministerkandidat nemlig Helle Thorning-Schmidt i stedet for at støtte en borgerlig statsminister.

Undervejs er det også lykkedes at få dyrebar medieomtale, ikke mindst da Kristendemokraterne i en kort periode kunne optræde som mægler og bindeled mellem Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre.

Bodil Kornbeks analyse af, at det i sidste instans også er nødvendigt at smide det historiske gods over bord og aflyse kampen mod den fri abort kan også være rigtig. Det er givet nødvendigt for at kunne fuldende moderniseringen af partiet og kunne tiltrække nye vælgere. Problemet er blot, at meget store udfordringer fortsat tårner sig op for KD.

Midt i det igangværende opbrud i dansk politik er KD i den seneste tid blevet et mere perifert parti, som ikke længere kan optræde i rollen som mægler mellem S og R. Der er ligeledes blevet voldsom trængsel på den midte, som partiet gerne vil placere sig på, og medierne vil være langt mere optaget af udviklingen hos Naser Khaders Ny Alliance og de Radikale under Margrethe Vestagers ledelse end af KD.

Derudover kan Bodil Kornbeks klare støtte til Helle Thorning-Schmidt paradoksalt nok skabe problemer, fordi KD har gjort sig afhængige af Socialdemokraternes formkurve. Og den daler for tiden.