Jellingstenen kan bevares uden mén

Fundet af en spraydåse med maling på banegården i Vejle satte gang i arbejdet med at konservere Jellingstenen.

Jellingsten renses efter hærværk. Konservator Susanne Trudsø fra Nationalmuseet er tirsdag gået i gang med rensningen efter forrige weekends hærværk. Hun vurderer, at stenen kan bevares uden synlige spor fra graffitien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver formentlig muligt at redde Danmarks dåbsattest - den største runesten i Jelling ved Vejle - uden synlige mén efter hærværket.

Det oplyser konservator Susanne Trudsø fra Nationalmuseet.

- Vi bruger ting, der kan tåle frost. Først afrenser vi med opløsningsmidlet acetone, derefter påsmører vi bentonit-ler, som suger malingresterne ud. Måske skal vi gentage processen flere gange, sagde hun tirsdag på et pressemøde i Jelling.

Her fortalte hun, at fundet og indholdet af en spraydåse på Vejle Banegård, som var brugt til graffiti her, er identisk med den maling, der blev brugt til hærværket på Jellingstenen forrige weekend.

En 15-årig autistisk dreng fra Jelling har erkendt hærværket mod runestenen og brugen af malingen andre steder, blandt andet på en skole i byen.

- Analyser af malingen har vist, at den indeholder mængder af umættede fedtsyrer, som betyder, at den ikke er færdighærdet i det kolde vejr. Derfor er det lettere med en hurtig afrensning nu, siger Susanne Trudsø.

Foreløbig har hun afrenset et enkelt bogstav på Jellingstenen - et L.

- Jeg håber, de fleste bogstaver kan fjernes, uden at patina ødelægges, siger Susanne Trudsø.

Nationalmuseet har foreløbig ingen formodning om, hvad oprensningen vil koste, og hvor længe arbejdet skal stå på.

Formanden for det lokale menighedsråd, Gunni Højvang, siger, at han forventer, at oprensningen kommer til at koste mellem 50.000 og 100.000 kroner.

- Stakkels dreng og stakkels forældre, siger menighedsrådsformanden, der tilføjer, at drengen eller dennes familie vil blive præsenteret for et erstatningskrav.

Den store Jellingsten blev opsat i år 965 som markering af, at kristendommen officielt afløste den gamle nordiske gudetro i Danmark.

/ritzau/