Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark og de andre EU-lande skal ikke åbne deres grænser for iranske oppositionsfolk, der står til at blive smidt ud af Irak.
Det fastslår den iranske ambassade i en kommentar til Berlingskes artikler i de seneste dage om en gruppe på omkring 3.400 iranere, der med FNs hjælp desperat er på jagt efter lande, der vil give dem politisk asyl.
Ambassaden understreger, at de 3.400 iranere er medlemmer af en organisation, Folkets Mujahedin i Iran (forkortet MKO, MEK eller PMOI), som ikke alene Iran, men også USA opfatter som en terrororganisation.
»Det må understreges, at MKO har været engageret i drabene på uskyldige mennesker i Iran og Irak, og at organisationen afvises og udvises af Iraks nuværende regering. Nu prøver MKO så at komme til Europa ved at benytte sig af forskellige trick for at kunne fortsætte sine terroraktiviteter i disse lande,« fastslår ambassaden i en skriftlig kommentar.
Risiko for en blodig affære
Mens den irakiske diktator Saddam Hussein var ved magten, gav han husly til MKO-iranerne, der fra deres base i Irak bekrigede styret i nabolandet Iran. Den væbnede kamp blev dog opgivet, da USA invaderede Irak i 2003, og på grund af det nye irakiske styres tætte forhold til Iran vil regeringen i Bagdad nu lukke den lejr, Camp Ashraf, hvor de 3.400 MKO-iranere opholder sig.
Bagdad har meddelt, at lejren skal lukkes inden årets udgang, og eftersom de iranske oppositionsfolk frygter, at de irakiske myndigheder vil udlevere dem til Iran, risikerer lukningen at blive en meget blodig affære.
Derfor har både FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, og EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, interveneret i striden og bedt verdens lande om at give de 3.400 iranske oppositionsfolk politisk asyl.
EUs udenrigschef har specifikt bedt medlemslandene om at repatriere de ca. 215 af iranerne, der har statsborgerskab i forskellige EU-lande. Blandt andet har 15 af iranerne statsborgerskab i Danmark.
Men den appel fra Ban Ki-moon og Catherine Ashton gør Danmark og de andre EU-lande altså klogest i at overhøre, lyder advarslen fra Iran.
»Det er klart, at lande, som sendte tropper til Irak for at vælte Saddam Hussein, ikke engagerer sig med hans allierede,« som det hedder i erklæringen fra den iranske ambassade.