Interview: Man skal ikke gå og regne med at nogen bærer én frem

Samarbejdet med Venstres partitop har set fra hans stol fungeret. spørgsmålet er, om partitoppen mener det samme. Martin Geertsen, Venstres leder i København, siger farvel til politik og dermed mister Københavns Rådhus en profil, der har turdet lægge sig ud med statsministeren og andre prominente Venstre-folk.

Venstres kultur- og fritidsborgmester i København, Martin Geertsen, er draget i sommerhus, efter at han har taget beslutningen om at forlade politik. Hvad fremtiden skal bringe ved han intet om i øjeblikket. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere

Han er på vej ned i sit sommerhus på Sydsjælland efter en periode med masser af tanker og en beslutning, som skriver historie på Københavns Rådhus. Den 9. august 2007 vil blive husket både i København og hos hovedpersonen selv.

Det er ikke en »hr. hvem som helst«, der forlader Venstre. Martin Geertsen lagde sig ud med Venstres partitop ved Folketingsvalget i februar 2005, hvor han beskyldte blandt andre statsminister Anders Fogh Rasmussen for at topstyre partiet og for at glemme det liberale islæt. En udmelding, som han bestemt ikke blev populær på. I forvejen stillede han op i konkurrence mod partiets daværende politiske ordfører Jens Rohde, som i øvrigt også forlod politik kort tid efter den hæsblæsende valgkamp, hvor den politiske ordfører trak det sidste strå.

Men det er ikke den eneste kamp, Martin Geertsen har været ude i politisk.

I 1995 stillede han op til landsformandsposten i Venstres Ungdom. Men efter en hård valgkamp blev det udfordreren Kristian Jensen, der vandt. En udfordrer, der nu er skatteminister og som er blevet nævnt som ny Venstre-formand, når den tid måtte komme.

Martin Geertsen hævder dog, at kampene med Venstre ikke har noget med hans beslutning om at forlade politik at gøre.

»Det er en personlig overvejelse, der går på, at nu har jeg været i politik i 20 år, jeg har siddet som borgmester i seks år og været i Borgerrepræsentationen i ti år. Nu prøver jeg at kaste mig ud i frit fald og finder ud af, hvad jeg så skal lave. Hvad, har jeg ikke besluttet endnu.

Er der en speciel begivenhed, der har fået dig til det?

»Jeg kunne godt tænke mig noget andet og prøve et liv udenfor politik. Det bunder ene og alene i personlige overvejelser,« siger Martin Geertsen.

Ikke andet?

»Det er mere grundlæggende, Tiden er kommet i mit liv til at finde ud af, om der er et liv udenfor politik. Og det er der. Hvis du sigter til, at nogen har presset mig til beslutningen, eller der er noget andet på Københavns Rådhus, der gør det, så er svaret nej. Tværtimod. Og hvis du sigter til, at der har været noget pres fra parties ledelse, så har der ikke været det. Det er ene og alene min egen beslutning.«

Du gjorde dig upopulær, da du stillede op til Folketinget. Har det noget at gøre med din beslutning?

»Nej, den her beslutning er uafhængig af, hvad der i mit politiske liv er sket af gode og dårlige ting.«

Føler du dig svigtet af Venstre?

»Overhovedet ikke. Ikke på nogen leder og kanter.«

Ville du gerne have haft mere opbakning i dit arbejde som leder af Venstre i København?

»Vil man noget i politik, så handler det om knofedt. Jeg har været der tilstrækkelig længe til at vide, at vil man noget i politik, må man selv slide for det. Man skal ikke gå og regne med, at nogen bærer én frem. Man må selv arbejde, lave sine egne politiske oplæg. Man skal ikke regne med, at folk bærer én frem.«

Har samarbejdet med det øvrige Venstre fungeret?

»Ja set fra min stol, har den,« siger den nu afgående oppositionsleder.

En tung tid
At Martin Geertsens beslutning om at forlade politik skulle komme en varm sommerdag er nok ikke helt tilfældigt. Han har haft meget efterår og vinter i sit liv de seneste ti år. Det har også præget hans beslutning om at skippe jobbet som borgmester i landets største kommune.

I marts 1999 opdager han en knude i den ene testikel. Han får konstateret kræft, der spreder sig til lymfekirtlerne og maven. En kemo-kur hjælper ham, og for et par år siden blev han erklæret endelig rask og fri for yderligere tjek.

Har sygdommen påvirket din beslutning?

»Jeg tror nok, at jeg i den forstand er blevet voksen i en sen alder. Først nu i min tilværelse har alt det med sygdommen lagt sig. Jeg har fået en datter, det er gået op for mig, at det ikke kun er mig selv, der styrer det her liv, man skal træffe nogle beslutninger. Så ja.«

Venstre vinder inden længe
I øjeblikket overvejer Martin Geertsen, hvad der skal stå på visitkortet i fremtiden. Lige nu har han flere overvejelser.

»Jeg vil godt bruge noget tid på at diskutere det med mig selv og mine nærmeste. Jeg har ikke prøvet før, at jeg ikke vidste, hvad tilværelsen skulle bringe,« siger Martin Geertsen, der kun mangler en halv hovedopgave for at kunne kalde sig cand. scient. pol.

Han vil ikke gøre sig overvejelser for fremtidens Venstre i København, hvor det politiske klima mildest talt har været spændt mellem overborgmesteren og oppositionslederen.

»Det skal de mennesker, der skal træffe de fremtidige beslutninger, selv tage stilling til. Det gælder både i forhold til, hvilke personer, der skal være hvor, og hvad linjen skal være. Det vil jeg ikke blande mig i.«

Men han vil gerne blande sig i diskussionen om, hvorvidt Venstre kan vinde slaget om København i nærmeste fremtiden.

»Ja. Det er jeg overbevist om.«

Hvorfor?

»Fordi vi har den rigtige politik. Og fordi Socialdemokraterne er ved at sætte København i stå.«

Det sagde I jo også ved sidste valg

»Hvis du kigger ud på Københavns skyline, så er det Kramers kraner, du ser. Det er ikke Ritt Bjerregaards kraner. Hvis ikke Socialdemokraterne kender deres besøgelsestid, så sætter de København i stå. Der skal Venstre sætte ind. Fremtidens politiske leder skal give bud på hvordan,« siger Martin Geertsen, der kan man sige selv kendte sin besøgelsestid. I dag var den slut.

Hvor meget er det her et farvel til politik.

»Jeg vil gerne gøre Jens Rohdes ord til mine. Man skal aldrig sige aldrig.«