Hvert sjette barn oplever vold i hjemmet

Fysisk såvel som psykisk vold er stadig en del af mange danske børns liv, viser en ny rapport fra SFI.

Arkivfoto. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tæt på hvert sjette barn har i løbet af det seneste år været udsat for fysisk vold fra enten far eller mor, mens omkring hvert 12. barn har oplevet psykisk vold.

Det viser en ny rapport fra SFI, Det Nationale Forskningscenter For Velfærd, der er baseret på besvarelser fra 2.000 skoleelever i 8. klasse. Eleverne er blevet spurgt ind til en række eksempler på vold, der kan forekomme i hjemmet som eksempelvis at blive rusket, få en lussing og blive slået med knytnæveslag, men også spørgsmål vedrørende psykisk vold som eksempelvis at blive mødt med tavshed eller truet med at blive smidt ud hjemmefra.

»Det er svært kun at spørge børn, om de er blevet udsat for vold, for man kan lægge noget forskelligt i begrebet, og nogle børn vil måske ikke opfatte at blive rusket som vold. Ved at spørge på vores måde, sikrer vi, at børnene ikke skal ind og tolke på, om noget er vold. De skal bare tage stilling til, om de har fået en lussing,« siger Helene Oldrup, forsker i SFI.

Skilsmissebørn er særligt udsat

Undersøgelsen tegner et billede af, at det særligt er børn fra skilsmissehjem, der oplever fysisk vold. Omvendt er der ikke noget, som tyder på, at volden i særlig grad skulle foregå i udsatte familier, men det kan have en fornuftig forklaring.

»Vi kan se, at vold foregår i alle slags hjem, men vi har været nødt til at tage et metodisk forbehold, fordi flere af børnene ikke har svaret på spørgsmålet om forældrenes uddannelsesbaggrund og jobsituation. Formentlig, fordi det er svære spørgsmål,« siger Helene Oldrup, men påpeger, at tidligere rapporter har vist, at der er en sammenhæng mellem en families sociale problemer og omfanget af vold.

Resultaterne viser samtidig, at det barn, som er udsat for fysisk vold, også ofte vil opleve psykisk vold fra sine forældre, og det er ny viden.

»I de hjem hvor fysisk vold bliver brugt som en hårdhændet måde at opdrage på, vil der typisk også være nogle usunde familiemønstre, hvor man ikke taler ordentligt til børnene. Det er en sammenhæng, som kun er belyst i begrænset omfang i dansk forskning,« siger Helene Oldrup.

Ingen store forbedringer

Hun og den resterende forskergruppe bag rapporten mener, at den nye viden bør medføre ekstra opmærksomhed på de børn, som kommer fra socialt belastede familier.

»Det er klart, at man skal have et særligt fokus på børnene i de her familier og på, hvordan børnene har det. De bredere problemer kan eksempelvis sættes på dagsordenen i skoler og institutioner, hvor børn og forældre jævnligt kommer,« siger Helene Oldrup.

SFI foretog en lignende undersøgelse for fem år siden og sammenlignet med dens resultater, er der ikke færre børn, som oplever vold i dag end dengang.

»Resultatet ligger på samme niveau som sidst, og der er ikke sket de store forbedringer,« siger Helene Oldrup.