Humlegaarden erkender lovbrud

Embedslægen var i går på uanmeldt besøg på Humlegaarden. Her erkendte cheflæge Finn Skøtt Andersen, at han har brugt medicin ulovligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finn Skøtt Andersen indrømmede i går over for Embedslægen, at han har brugt ulovlig medicin.

Det skete, da to embedslæger uanmeldt mødte op på kræftklinikken i Humlebæk for at sikre, at `ingen patienter er i fare'.

»Finn Skøtt Andersen fortæller os, at han, efter sagen opstod i pressen, er stoppet med at bruge TM og dendritcelle-vaccine i sin behandling,« forklarede embedslæge Niels Hermann.

Embedslægen fortalte også, at han selv så medicinen TM, som ikke er godkendt, stå på hylderne i bogholderens kontor. Og der blev det stående.

»Hvis manden siger, at han ikke bruger det, så er den ikke længere. Jeg mener ikke, vi skal begynde at beslaglægge og den slags,« mente embedslægen.

Humlegaardens cheflæge og ejer, Finn Skøtt Andersen, bekræftede over for Embedslægen Urbans oplysninger om, at patienter på trods af Lægemiddelstyrelsens forbud har fået behandling med dendritcelle-vaccine.

Cheflægen har desuden i en pressemeddelelse oplyst, at han i 2001 solgte dendritcellevaccine til op mod 20 patienter. Vaccinen er ellers kun testet på mus, og ingen kender derfor bivirkningerne.

Finn Skøtt Andersens forklarede, at han som læge har ret til at give håbløst syge patienter medicin, der ikke er godkendt og afprøvet.

Men afdelingslæge Jørgen Hansen fra Sundhedsstyrelsen forklarer, at det kun er i helt ekstraordinære enkeltstående tilfælde, at læger må bruge medicin, som ikke er godkendt i Danmark. At dendritcelle-vaccinen er brugt på op mod 20 patienter i løbet af et halvt år tyder på, at Finn Skøtt Andersen ikke kun har brugt behandlingen i ekstraordinære tilfælde.

»Tallet 20 tyder på, at det er brugt mere systematisk. Det rejser en begrundet mistanke om, at der er sket en overtrædelse af sundhedslovgivningen,« siger han.

»Man må gerne afprøve nye ting, hvis der er en god grund til det. Men hvis man er mere systematisk - og enten bruger det gentagne gange eller ligefrem reklamerer med behandlingen - er det en bøjning af reglerne,« forklarer Jørgen Hansen.

Humlegaarden reklamerer på sin hjemmeside med behandling med kræftvaccinen.

Embedslægens besøg på Humlegaarden kommer efter at flere folketingspolitikere i går i Urban kritiserede, at Embedslægen endnu ikke havde besøgt Humlegaarden.

»Det er Sundhedsstyrelsen, der har styringen med sagen, og sådan har det hele tiden været,« lyder embedslæge Niels Hermanns forklaring.