Højreradikal propaganda hos somalisk forening efter newzealandsk terror: »Refugees NOT welcome«

Klistermærker med højreradikal propaganda har skabt frygt blandt medlemmerne i Dansk Somalisk Forening i Fredericia.

Klistermærker fra Den Nordiske Modstandsbevægelse, som dukkede op kort efter terror i New Zealand, har skabt frygt hos medlemmerne i Dansk Somalisk Kulturforening i Fredericia. Fold sammen
Læs mere

Kort efter terrorangrebet, hvor en højreekstremist i fredags åbnede ild i to moskeer i Christchurch i New Zealand og dræbte 50 mennesker, blev en dansk-somalisk forening i Fredericia plastret til med propaganda fra Den Nordiske Modstandsbevægelse.

»Refugees NOT welcome« lød det bl.a. på klistermærker og plakater påtrykt navnet »Nordfront«.

Episoden i Fredericia har rystet de godt 100 medlemmer i Dansk Somalisk Kulturforening. Det fortæller et medlem, der af frygt for gerningsmændene ikke ønsker at stå frem med navn i avisen.

»Det har gjort os enormt forskrækkede. Vi er bange for, hvad de ellers kan finde på, og om de kan finde på at blive voldelige over for os,« siger han og tilføjer, at medlemmer i Dansk Somalisk Kulturforening så personer løbe fra stedet, men ikke kunne se, hvem der stod bag.

Den Nordiske Modstandsbevægelse, der også er kendt som Nordfront, er opstået i Sverige og har bredt sig til Danmark. Organisationen benægter holocaust og beskriver sig selv som en »revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation«.

Det er heller ikke første gang, de højreradikale klistermærker og plakater er dukket op på bygningen, hvor den dansk-somaliske forening holder til i Fredericia. Sidste år blev der angiveligt også kastet kanonslag mod foreningen.

Klistermærker fra Den Nordiske Modstandsbevægelse, som dukkede op kort efter terror i New Zealand, har skabt frygt hos medlemmerne i Dansk Somalisk Kulturforening i Fredericia. Fold sammen
Læs mere

Medlemmet, som Berlingske har talt med, beskriver Dansk Somalisk Kulturforening som »en forening, hvor folk fra mange forskellige nationaliteter og danskere kommer«.

»Der er lektiehjælp for børn og unge, idræts- og sportsaktiviteter, sociale arrangementer, og man kan få hjælp til at få skrevet breve, hvis man har brug for det,« siger han og fortæller, at man i foreningen ikke er i tvivl om, at timingen kort efter det højreradikale terrorangreb i New Zealand skal opfattes som en trussel.

»Selvfølgelig er det ikke tilfældigt. Det står fuldstændigt klart for os,« lyder det.

Den Nordiske Modstandsbevægelse afviser at svare på spørgsmål om sagen fra Berlingske. På organisationens hjemmeside opfordres sympatisører til at downloade »propaganda« til at printe ud og omdele eller sætte op rundt i landet. Under fanen »Kamprapporter« kan man se på indsendte billeder, at personer i bl.a. Horsens, Vejle og Hadsund har taget den opfordring til sig.

Medlemmerne i Dansk Somalisk Kulturforening i Fredericia er bange for, hvad personerne bag plakaterne og klistermærkerne ellers kan finde på. Fold sammen
Læs mere

Mandag kunne Berlingske beskrive, hvordan personer med tilknytning til Den Nordiske Modstandsbevægelse på sociale medier har moret sig på bekostning af ofrene ved fredagens terrorangreb i New Zealand.

Screenshot, som avisen er i besiddelse af, viser, at en person med tilknytning til organisationen har delt et såkaldt meme på Facebook med et billede af unge mænd af mellemøstlig oprindelse, som flygter fra en røgsky. Over billedet fremgår en tekst, der gør nar af muslimer med en klar reference til fredagens gerningsmand.

På hjemmesiden skriver lederen af Den Nordiske Modstandsbevægelse, Simon Lindberg, at han til en vis grad har forståelse for gerningsmanden i New Zealand, men han skriver bl.a. også, at »sådanne metoder som dem i New Zealand vil være kontraproduktive her, da de fører til øget sympati for vores modstandere«.

Dansk Somalisk Kulturforening har politianmeldt episoden i Fredericia. Sydøstjyllands Politi bekræfter at have modtaget anmeldelsen om klistermærker »med en tekst, som kan opfattes som trusler og racistisk«.

»På den baggrund iværksættes efterforskning og tryghedsopfølgning hos foreningen. Af hensyn til den videre efterforskning har vi ikke yderligere kommentarer, men vi modtager meget gerne henvendelser fra borgere, som har bemærket noget i forbindelse med, at disse klistermærker er opsat på stedet,« oplyser politikredsen til Berlingske.

Lokale medlemmer af Enhedslisten har efterfølgende svaret igen og klistret udklippede, røde hjerter op på foreningens lokaler.

»I er så velkomne«, står der, skriver Fredericia Avisen.