Henrik bor i nærheden af mindst 10 ulve: »Det er en utryghed, jeg ikke kan forsvare overfor min familie«

Da Henrik Sahlholdt Nielsen var på jagt i weekenden, så han et ulvepar med otte hvalpe. Nu mener han, at myndighederne skal overveje at gribe ind overfor den langsomt voksende bestand.

ARKIVFOTO 2012 af ulv i Frankrig Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERY HACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det var en weekendmorgen som så mange andre, da Henrik Sahlholdt Nielsen i søndags tog sin termokande med kaffe og sit videokamera under armen og drog ud på jagt.

Henrik Sahlholdt Nielsen er bekendt med, at der lever ulve i det område i Vestjylland, hvor han bor, og derfor kom det ikke videre bag på ham, da en voksen ulv pludselig kom gående ca. 400 meter fra hans udkigspost.

»Men da jeg så, hvad der kom gående bag den, tænkte jeg bare: »hvad sker der lige her, den har jo hvalpe«. Så jeg skyndte mig at tage mit videokamera frem for at filme,« siger han.

Da Henrik Sahlholdt Nielsen fik zoomet ind, kunne han konstatere, at der ikke bare var tale om en enkelt hvalp, men hele otte og senere kom en voksen ulv til frem fra buskadset.

»Det er jo utroligt. Dels at jeg lige var til stede til at fange det sjældne syn, som hvalpe er, men det kom godt nok også bag på mig, at der var hele otte,« siger han.

Henrik Sahlholdt Nielsen er ikke den eneste i Danmark, der har lagt mærke til ulvefamilien. Mandag kunne Miljøstyrelsen fortælle, at der for første gang i mere end 200 år var konstateret ulvehvalpe i Danmark. De tre hvalpe, som styrelsen har fanget på et vildtkamera i et naturområde syd for Holstebro, er højest sandsynligt ynglet af det ulvepar, som sytrelsen tidligere har fortalt om.

»Danskerne behøver ikke være bange for ulven, fordi der nu er dokumenteret ulvehvalpe. Det gør hverken ulven mere eller mindre problematisk,« lød det i den forbindelse fra fungerende kontorchef i Miljøstyrelsen, Annette Samuelsen, i en pressemeddelelse.

Alligevel bekymrer ulvenes tilstedeværelse Henrik Sahlholdt Nielsen. Torsdag i sidste uge havde en voksen ulv forvildet sig ud af skoven og luntede rundt 200 meter fra familien Sahlholdt Nielsens hus, hvilket har fået hans kone til at overveje, om deres børn skal have lov til selv at cykle ned til naboen fremover.

»Jeg frygter ikke som sådan for voksne menneske, men for de familier med børn, der færdes i statens skove for at samle svampe og hygge sig. I vores nabolande er der flere mennesker, der er blevet angrebet af ulve, og jeg bryder mig ikke om, at den risiko er til stede. Det er en utryghed, jeg ikke kan forsvare overfor min familie.« siger han og fortsætter:

»Så kan det godt være, at eksperterne siger, at de er sky og ikke angriber mennesker, men de er i hvert fald ikke for sky til at lunte rundt ved mit hus. Ulvene er i toppen af fødekæden i skoven og har ingen fjender. Derfor bliver vi nødt til at overveje, hvor mange ulve vi skal have gående frit rundt i de danske skove.«

I Sverige har man siden 2010 ifølge SVT forsøgt at regulere bestanden ved flere gange ved at give tilladelse til at jægere må skyde et bestemt antal ulve indenfor en begrænset tidsperiode. Senest sagde en svensk domstol i vinter god for, at svenske jægere måtte nedbringe bestanden med 24 af landets omkring 340 ulve. I Norge har men ligeledes besluttet, at antallet af ulve skal nedbringes.

Ulven er beskyttet af Bern-konventionen om beskyttelse af truede dyrearter i Europa og kan derfor kun slås ihjel, hvis de udgør skadespotentiale.