Havregryn er blevet moderne

Morgenmad: Salget af havregryn er steget ti procent over tre år. En glædelig nyhed, mener ernæringsrådgiver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både fedtets fjende nummer ét, madskribenten Anne Larsen, præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi Jan Krag Jacobsen og generalsekretær i Dansk Røde Kors Jørgen Poulsen begynder dagen med en portion havregryn eller havregrød, og de er langtfra alene.

Antallet af havregryns-tilhængere er støt stigende, og i løbet af de seneste tre år er salget af havregryn ifølge analysefirmaet ACNielsen AIM steget med ti procent.

En pæn vækst i markedet af såkaldte morgen-cerealier som cornflakes, müsli, chokopops m.fl., hvor konkurrencen er benhård og det totale salg kun svagt stigende.

Der er to forklaringer på havregrynenes succes: de er billige, og de er sunde.

»Havregryn er en god, sund basisfødevare, og så tror vi også, at prisen betyder noget i en tid, hvor f.eks. benzinpriserne er steget så meget,« siger marketingchef Morten Alstrup fra Cerelia, som producerer mærkerne Axa og Kornkammeret. I Dansk Supermarked (Føtex, Bilka og Netto) har balancen mellem havregryn og de øvrige morgenmadsprodukter gennem mange år været 50/50 målt i kilo. Men balancen har det seneste år forskubbet sig, så havregrynene nu vejer mest.

»Det er ikke voldsomt meget, men det er en tendens,« siger indkøber Claus Hansen.

»Man skal ikke undervurdere et mediemenneske som Anne Larsens indflydelse, når hun siger, at havregryn er sunde. Men det betyder også noget, at de er så billige. Mange har fået mindre at gøre godt med, og så sparer man ved at bytte müsli eller cornflakes ud med havregryn,« siger Claus Hansen.

I Fødevaredirektoratet hilser ernæringsrådgiver Erling Saxholt havregrynenes sejrsgang med glæde.

»En portion havregryn eller havregrød kan holde organismen i gang til ud på eftermiddagen, fordi energien frigives langsomt. Så bliver man heller ikke så nemt fristet af usunde mellemmåltider,« siger Erling Saxholt.

Ernæringsmæssigt er der ikke forskel på at spise grynene rå eller kogt som grød. Havregryn er et lavteknologisk produkt, som blot er havrekerner skåret i skiver, der efterfølgende bliver dampet og valset.