Havde PET en muldvarp i DR for at afsløre islamkritisk film?

Danmarks Radio afviste i 2008 at have verdenspremiere på den islamkritiske film Fitna. Til gengæld blev det hemmelige indhold af den afsløret over for PET og de hollandske myndigheder, skriver den hollandske avis de Volkskrant Det et helt udokumenteret, svarer DR.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets efterretningstjeneste PET havde i 2008 placeret en »muldvarp« i Danmarks Radio for at afsløre indholdet af Geert Wilders meget omdiskuterede islamkritiske film Fitna.

Det skriver den hollandske avis de Volkskrant på baggrund af flere hollandske efterretningskilder. PET gik ifølge avisen videre med oplysningerne om indholdet af filmen til deres hollandske kolleger i Dutch National Coordinator for Counterterrorism and Safety (NCTV).

Hvis oplysningerne er korrekte, har en ansat i DR ikke blot brudt fortroligheden i forhold til Geert Wilders, men også slået skår i DRs troværdighed som uafhængigt medie ved at videregive oplysninger til dansk politi.

Den 15 minutter lange film, Fitna, var i begyndelsen af 2008 omgærdet af stor spænding og ængstelse, fordi ingen kendte indholdet eller vidste i hvor høj grad, den ville tænde ny brand i den muslimske verden kun to år efter Muhammedkrisen og fire år efter mordet på den hollandske filminstruktør Theo Van Gogh.

Derfor placerede PET ifølge den hollandske avis en muldvarp i Danmarks Radio, da Geert Wilders var taget til København for at vise filmen for en lille snæver kreds i DR

Initiativet til at vise filmen i DR kom fra Mads Brügger, som var vært på DR2-programmet »Den 11. time.« Mads Brügger havde taget kontakt med Wilders for at få lov til at vise filmen.

»DR2 havde tidligere vist Theo van Goghs film, og Danmark var arnestedet for Muhammedkrisen, så var der nogen, der kunne rumme den film, måtte det være os,« fortæller Mads Brügger.

Geert Wilders havde samme interesse, ikke mindst fordi alle TV-stationer i Holland havde afvist at vise den kontroversielle film. DR-ledelsen krævede at se filmen først, og der blev arrangeret et møde, hvor DR kunne at tage stilling til, om den skulle vises.

»Da vi orienterede cheferne i DR, var der nærmest panikstemning opad i huset, alle var involverede, og jeg fornemmede en total modvilje mod at vise filmen,« fortæller Mads Brügger.

På det tidspunkt var luften i det meste af Europa fuld af spekulationer om indholdet. Ville der være afbrændinger af Koranen eller andet af den karat? Geert Wilders havde afvist at sende en kopi, og DR ville ikke tage til Holland, så Wilders rejste personligt til København med sine sikkerhedsvagter og filmen under armen.

Ifølge Mads Brügger var der ud over Geert Wilders og hans assistent fire DR-ansatte til stede i det lokale i DR2s chefredaktion, hvor filmen blev vist i dybeste fortrolighed. Ud over Mads Brügger og redaktør på den 11. time Julie Moestrup, var det kanalchef på DR2 Arne Notkin og underdirektør og jurist i DR Merethe Eckhardt. Alle fire DR-ansatte afviser, at det er dem, der har videregivet oplysninger til PET.

Må mødet fortalte Geert Wilders ifølge Brügger, at antallet af mennesker, der nu havde set filmen var fordoblet.

Under samme besøg skulle Geert Wilders interviewes til TV-Avisen og programmet Den 11. time, som ville lave en »empati-test« på ham. Dagen før visningen blev Mads Brügger og Claus Fahrendorff fra TV-Avisen passet op af to civilklædte betjente, som skulle vurdere sikkerhedssituationen i huset.

»De opførte sig ret grænseoverskridende og stillede sådan nogle spørgsmål a al ’er du ude på at starte tredje verdenskrig,’« siger Mads Brügger.

Det hollandske efterretningsvæsen, som også stod for Wilders sikkerhed, overvejede ifølge de Volkskrant at bruge sikkerhedsvagterne til at spionere, men opgav og kontaktede i stedet PET, som overtalte en af de DR-ansatte til at være deres »muldvarp.«

»Personen blev instrueret i at finde ud af, om Koranen blev brændt af i den allerede kontroversielle film, og vedkommende blev efterfølgende debriefet af PET. Informationerne blev derefter overleveret til koordinator Tjibbe Joustra fra NCTV og justitsminister Ernst Hirsch Balliin,« hedder det i den hollandske avis, som skriver, at den har sine oplysninger fra to kilder i efterretningstjenesten og en kilde fra en hollandsk sikkerhedstjeneste.

»De hollandske journalister er nogle af de mest grundige mennesker, jeg nogensinde har været i nærheden af i journalistik,« siger Mads Brügger, som ikke tidligere har fortalt om hændelserne omkring Fitna.

Over for Information bekræfter en dansk efterretningsklide forløbet, men kilden siger, at der ikke var nogen forhåndsaftale med DR-medarbejderen om at orientere PET. Oplysningerne blev indhentet efterfølgende.

Danmarks Radio afviste efter at have set filmen at vise filmen på DR til Mads Brüggers og  Geert Wilders store fortrydelse. Wilders sagde på mødet, at han ikke havde indhentet tilladelse fra Kurt Westergaard til at vise hans Muhammedtegning.

»Og da han havde sagt det, gik der et lettelsens suk gennem lokalet og Merethe Eckhardt sagde, at så kan DR desværre ikke vise filmen, og det var den formelle grund,« fortæller Mads Brügger

To uger efter offentliggjorde Geert Wilders selv filmen på nettet.

Daværende kanalchef Arne Notkin siger, at der var flere andre begrundelser for at afvise, at DR skulle have »verdenspremiere på Fitna.« Blandt andet fordi den simplethen var dårlig og uden kustnerisk værdi.

Om beskyldningerne i den hollandske avis tilføjer han:

»Det er et hamrende tyndt grundlag at mistænkeliggøre fire navngivne personer og selve DR som institution på. Der kan være sket tusindvis af ting. Wilders gik igennem DR og folk snakkede og han spiste frokost og hans sikkerhedsagenter var med. Hvad ved jeg.«

Den nuværende kanalchef på DR2 Christopher Guldbrandtsen siger til Information, at han har svært ved at tro, at en sådan undercover aktion har fundet sted.

»Det er uansvarlig journalistik at slynge om sig med den slags anklager uden nogen som helst form for dokumentation,« siger han.

Mads Brügger som i dag er kanalchef på Radio 24syv kalder det »meget problematisk« og »en ubehagelig tanke, hvis DR på den måde har samarbejdet med PET.