Har du en million, så kan du få, men har du ingen, så må du gå...til Ørestad

Fire nybyggerkvarterer i København udmærker sig ved en kvadratmeterpris på 50.000 kroner. Dermed skal din familie tjene over 1,1 million kroner for at købe 80 kvadratmeter. Men Ørestad skiller sig ud, viser nye tal.

Det vrimler frem med nye bydele i København. Blandt andet i Nordhavn, hvor nye byggerier skyder op overalt. Nordhavn er et af Købehavns dyreste steder at få tag over hoved.. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stil dig på gulvet. Træd et langt skridt frem. Drej 90 grader. Et skridt mere. Og fortsæt så til du har danset et kvadrat. Smid dernæst 50.000 kroner lige i midten. Nu har du en fornemmelse af, hvad det koster at købe én enkelt kvadratmeter i flere af Københavns nye og tjekkede boligområder.

Boligportalen Boliga har for Berlingske beregnet kvadratmeterprisen på udbudte boliger i fem af byens nybyggerkvarterer. Nordhavn springer sikkert ind på en førsteplads med en kvadratmeterpris i omegnen af 53.000 kr. Lige efter følger Carlsberg Byen med en kvadratmeterpris på knap 50.000 kr. Og i haserne herpå bider Amager Strandpark og Islands Brygge. Ørestad, derimod, er en historie for sig selv.

Ifølge Lone Bøegh Henriksen, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening og mangeårig ejendomsmægler i København, henvender de fire eksklusive boligområder sig først og fremmest til danskere med penge på lommen.

Men hun udlægger også gerne de stereotype købere, bemærker hun.

Køberne i nordhavn er gerne nordsjællændere, der orienterer sig mod Hellerup og Charlottenlund lige nord for. Det er kvarteret for de mest velhavende. Carlsberg Byen minder om Frederiksberg og taler måske en tand mere til et kreativt miljø, der elsker historien i de gamle bygninger og gerne vil bo i et kvarter med åbne gårde og stor aktivitet. Boligerne ved Amager Strandpark bliver ofte købt af folk, der allerede er boat på Amager. Det er high-end, lidt smartere og hurtigere end de andre kvarterer. Og så er der Bryggen, hvor nybyg ikke købes af de helt unge, men ældre, og gerne meningsdannere med gang i karrieren.

Nybyg er for længst løbet fra priserne på den ældre boligmasse, fortæller hun.

»Det er markant dyrere, og det er der mange årsager til. Du får meget mere effektive boligkvadratmeter i nybyg, og derfor kan du nøjes med færre kvadratmeter. Du får også typisk store altaner. Og så prioriterer mange energivenlighed og bæredygtighed, som også gør boligen billigere at sidde i,« siger hun.

Boliger kræver høj indkomst

Christian Hilligsøe Heinig er cheføkonom hos Realkredit Danmark. Han bruger gerne en tommelfingerregel til at regne ud, hvad man skal tjene for at købe. 3,5 gange hustandens bruttoindkomst, plus det der står på bankbogen, lyder det.

»Køb af en 80 kvadratmeter ejerlejlighed i Ørestad vil kræve en årlig familieindkomst på cirka 730.000 kroner, mens den i Nordhavn vil være i omegnen af 1.155.000 kroner,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ørestad er med andre ord markant billigere end de fire andre områder. Ifølge tallene fra Boliga, så koster en kvadratmeter dér omkring 33.000 kr. Priserne falder ikke i Ørestad, og det er forsat et populært kvarter. Men placeringen trækker ned i prisen, vurderer Christian Hilligsøe Heinig.

Lone Bøegh Henriksen sammenligner da også Ørestad med forstaden Valby.

»Ørestad opfører sig ligesom en forstad til København. I København K har du toppen af poppen. Jo længere ud, du kommer, desto billigere bliver det, og jo flere kan være med. Der er flere almindelige mennesker, der har råd til Ørestad end de andre nye boligområder.«