Københavnere om København: En rig og familievenlig by

Knap halvdelen af københavnerne mener i en ny Gallup-undersøgelse, at byen er blevet for de rige. Til gengæld er den familievenlig, og kun hver femte københavner drømmer om at flytte væk.

Københavnernes egen vurdering af København stemmer godt overens med de historier, som Berlingske i ugens løb har bragt på baggrund af to nye analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. De viser, at der i stigende grad er forskel på rig og fattig i København, og at markant flere børnefamilier fra over- og middelklassen vælger at slå sig ned i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tæt på halvdelen af københavnerne mener, at København er blevet en by for overklassen.

Det viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske, hvor et repræsentativt udvalg københavnere fra samtlige af byens bydele samt Frederiksberg er blevet bedt om at forholde sig til hovedstaden.

47 procent svarer, at de er enige eller overvejende enige i, at København er blevet en by for rige mennesker. Lige så mange vurderer det som en kedelig udvikling, at pengepungen efterhånden skal have en vis tykkelse for at kunne bo og leve i hovedstaden.

Det er særligt de københavnere, som stemte på et parti i rød blok ved det seneste folketingsvalg, der mener, at København er blevet for de bedre bemidlede. Således svarer 52 pct. fra rød blok, at de er enige eller overvejende enige i, at København er blevet for de rige, mens procentsatsen for personer, som stemmer blåt, er 38.

De københavnere, som i højest grad erklærer sig enige i, at byen er blevet for de velhavende, bor i Vanløse (59 pct.) og på Østerbro (55 pct.).

Københavnernes egen vurdering af København stemmer godt overens med de historier, som Berlingske i ugens løb har bragt på baggrund af to nye analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De viser, at der i stigende grad er forskel på rig og fattig i København, og at markant flere børnefamilier fra over- og middelklassen vælger at slå sig ned i byen.

København er »en kæmpesucces«

Københavnerne mener da også i høj grad, at deres by er familievenlig at bosætte sig i. Hver femte københavner er således enig i, at hovedstaden er et rart sted at bo og leve for børnefamilier, mens flere end halvdelen (54 pct.) er overvejende enige i det.

Hele 82 pct. af nørrebroerne oplever, at byen er familievenlig, men samtidig er det også på Nørrebro og på Bispebjerg, at flest borgere overvejer at flytte væk fra København. At forlade hovedstaden er dog en fjern tanke for størstedelen af byens borgere, og knap tre ud af fire københavnere har ingen drøm om at bytte hovedstaden ud med noget andet.

Det er især byens 60+ borgere (78 pct.), som intet ønske har om at forlade København, og det samme billede tegner sig for størstedelen af de københavnere, som er bosat i Indre By. Omvendt ønsker tæt på hver tredje borger mellem 18 og 35 år at rykke væk fra København.

Jesper Pagh, direktør for Arkitektforeningen, kalder København en »kæmpesucces« og pointerer, at kommunen igennem de seneste år har formået at gennemføre sin strategi til punkt og prikke: At sikre, at byen også er attraktiv for børnefamilierne. Men han er enig med københavnerne i, at byen er blevet for dem, der økonomisk har deres på det tørre.

»Byens tilstand er bedre i dag end for 20 år siden. Men det er blevet en by, der i højere grad er blevet for de bedre bemidlede. Priserne stiger generelt, huspriserne stiger, og indkomsterne stiger,« siger Jesper Pagh og peger på byens mange tilbud, der især retter sig mod københavnere med penge og fritid.

»Isenkræmmeren er forsvundet, mens der er mange caféer og gode bagerier. København er i høj grad blevet en leisure-by, hvor man er forbruger i lige så høj grad, som man er borger,« siger han.