Grønland inviterer Danmark med i råstofeventyr

Den grønlandske selvstyreformand lukker op for, at Danmark kan få del i jagten på råstoffer i Grønland. Han foreslår en fælles kommission.

»Hvis man mener, at dansk kapital er fraværende i nye aktiviteter i Grønland, betyder det vel, at man skal gøre sig konkrete overvejelser om, hvor man skal være med, frem for at pege fingre ad Grønland,« siger Grønlands landsstyreformand Kuupik Kleist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at Kina og Sydkorea har vist interesse for at investere milliarder i jagten på råstoffer i Grønlands undergrund, opfordrer Grønlands selvstyreformand nu den danske regering og de danske pensionsfonde til også at komme på banen.

For hvis danskerne er bekymrede over kinesernes mulige milliardindtog, så må de selv byde ind med noget kapital, siger Kuupik Kleist (IA) ifølge Politiken.

- Der er en undertone af ærgrelse over, at man ligesom ikke er med længere. Men det kræver jo en aktiv indsats at være med og ikke hvile på laurbærrene, som en stor del af den danske offentlighed mener, at man kan. Hvis man mener, at dansk kapital er fraværende i nye aktiviteter i Grønland, betyder det vel, at man skal gøre sig konkrete overvejelser om, hvor man skal være med, frem for at pege fingre ad Grønland, siger han.

I en kronik i Politiken opfordrer han til, at Grønland og Danmark nedsætter en fælles kommission, som inden for et halvt år skal komme med forslag til, hvordan de to lande sammen skal udnytte den viden, der gennem mere end 130 år er oparbejdet om Grønlands undergrund.

Hvad det præcist skal munde ud i, giver kronikken ikke noget bud på, men i et interview med Politiken antyder Kuupik Kleist, at han gerne modtager bud på, hvordan danske penge kan bidrage til at finde de eftertragtede råstoffer.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder en fælles arbejdsgruppe er »en god ide«.

- Hvis landsstyret ønsker et styrket samarbejde mellem Danmark og Grønland på råstofområdet, er regeringen naturligvis åben over for at drøfte det, skriver hun i en mail til Politiken.

Også Grønlandsordførerne for De Radikale og Konservative er positivt stemt.

Per Stig Møller (K) kalder det »en god udstrakt hånd«, der kan være med til at »tackle de sikkerhedspolitiske og råstofpolitiske konsekvenser af det, der sker i øjeblikket«.

BNB