Gamle planer i nye klæder?

De terroranholdte har forbindelse til netværk i udlandet. Det store spørgsmål er, om de kom til København for at udføre de planer, som den terrormistænkte David Headley med højtstående terrorkontakter fik lagt, men ikke udført?

David Headly i retten i Chicago den 18. marts i år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gårsdagens terroranholdelser i København og Stockholm af en danskboende iraker og fire mænd fra Sverige trækker efter alt at dømme tråde et godt stykke uden for de skandinaviske grænser. Ikke kun fordi terrorangrebet angiveligt skulle udføres i samme stil som guerilla-angrebet i i Mumbai i Indien i 2008, men også fordi der formodentlig er direkte forbindelser fra planerne på dansk grund til terrornetværk i udlandet. Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyste i går, at de terroranholdte formodentlig har kontakt med netværk i andre lande - uden dog at ville komme det nærmere. Det mest oplagte er i første omgang et eventuelt link til den såkaldte David Headley-sag fra Chicago, fastslår den internationale terrorekspert Magnus Ranstorp fra det svenske Forsvarsakademi.

Den pakistansk-amerikanske David Headley, der har været i forbindelse med både det pakistanske terrornetværk Lashkar-e-Taiba og Ilyas Kashmiri, der anses for at være højt placeret i det centrale al-Qaeda i Waziristan, erkendte sig tidligere i år skyldig i at have planlagt netop Mumbai-angrebet, der kostede mindst 175 personer livet. Den 49-årige mand er ligeledes under anklage for at have lagt terrorplaner mod Jyllands-Posten og herunder været i Danmark for at rekognoscere.

Efter anholdelsen af Headley er det bl.a. kommet frem, at han havde været i kontakt med en mand i Stockholm i forbindelse med planerne mod Jyllands-Posten. Og det er her, at en eventuel forbindelse måske skal findes, vurderer Magnus Ranstorp.

»Denne sag synes at være en operationalisering af David Headleys oprindelige plan. Der kan være en forbindelse, så de anholdte er i gang med at fuldføre hans plan,« udtaler han.

En kobling til Headley-sagen »kan ikke udelukkes,« lyder det fra PET-chef Jakob Scharf, mens hans svenske kollega, SÄPO-chef Anders Danielsson, ikke ønsker at kommentere muligheden. Begge kan dog imidlertid klart afvise, at der skulle være forbindelse mellem gårsdagens sag og selvmordsangrebet i Stockholm 11. december - og det er værd at hæfte sig ved, at de to chefer er langt mere tvetydige, når det kommer til Headley-sagen, vurderer terrorekspert Magnus Ranstorp.

Oplagte forbindelser

Er de transnationale forbindelser ikke Headley-sagen, er det endnu for tidligt at pege entydigt på, hvorfra truslen kan være plantet:

»De to mest oplagte er dog Yemen eller Pakistan. Yemen har godt nok været helt besat af flyangreb, men de har været aktive med bladet Inspire og Anwar al-Awlaki (hadprædikant og højtstående i al-Qaeda på den arabiske halvø, red.). Og fra Pakistan ser vi et konstant fokus på Danmark, både fra det centrale al-Qaeda og andre terrorgrupper,« forklarer Magnus Ranstorp.

Der er dog ingen tvivl om alvoren i det afværgede angreb. Justitsminister Lars Barfoed (K) kalder sagen for »det hidtil alvorligste forsøg på terror i Danmark«, og den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen vurderer ud fra oplysningerne i sagen, at Danmark formentlig aldrig har været tættere på at blive ramt. Og også han peger på Mumbai-angrebsmåden som det potentielle scenarie.

»Når man har beslaglagt en maskinpistol med skarp ammunition og lyddæmper, så tyder det på, at man ville gennemføre et guerillaangreb ligesom i Mumbai,« siger han og tilføjer dog, at man må gå ud fra, at terrortisterne havde planer om at bruge flere våben, end dem der indtil videre har været omtalt.