Fortsat uenighed om strategi for Afghanistan

Situationen er slem i Afghanistan, og det kan blive endnu værre, fastslår regeringsrapport om situationen i det hærgede land. Rapporten flytter ikke på holdningerne herhjemme i oppositionen. DF ønsker fortsat afvæbning, mens S og R stadig tror mere på civil genopbygning.

Af »Freden kan vindes,« kom det fra udenrigsminister Per Stig Møller (K) i går.
Ja, det kan den måske, men hvordan er Folketingets partier ikke kommet meget nærmere efter, at regeringen i går præsenterede sin regeringsrapport om livet i Afghanistan. Situationen risikerer at blive endnu farligere og det får Dansk Folkeparti til at gentage budskabet om, at så må man sætte hårdere ind med militær magt over for Taleban.

»Rapporten viser, at det ikke er lykkedes at vinde afghanernes hjerter, og at vi følger en forkert strategi, der derfor bør ændres. Der skal satses langt mere militært på at få Taleban afvæbnet. Jeg håber, at NATO nu tager fat. Der er masser af NATO-lande som ikke gør deres pligt, hvorimod vi jo yder en kæmpe indsats,« lød det fra udenrigsordfører Søren Espersen i går.

Regeringen vil derimod bidrage med endnu 40 millioner kroner til civil genopbygning, og det falder i god jord hos de Radikale og Socialdemokraterne, som dog begge gerne så endnu flere af den slags penge. For det er netop sådan, at man vinder hjerterne, hævder Lykketoft.

»Det er nok svært at komme af med flere penge lige nu, hvor fronterne bølger frem og tilbage. Men der er meget store opgaver, som kan lykkes i langt fredeligere områder af Afghanistan. Forudsætningen for, at den militære indsats skal lykkes, er en langt bedre koordinering af indsatsen og langt stærkere opbygning af den regulære afghanske hær, så den kan løse en større del af opgaven. Man kan ikke forestille sig, at vi - og andre lande - ligger ude i forreste linje og slås i mange år frem. Afghanerne må gøres i stand til at løse en større del af opgaven. Men forudsætningen er, at Afghanistan som et samfund kommer til at fungere langt bedre end i dag,« siger Mogens Lykketoft.

De Radikales udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen vil gerne bruge flere penge på den civile indsats.

»Rapporten er realistisk i tonen og den understreger, at det er en meget vanskelig mission, vi og de andre NATO-lande er i. Der gøres fremskridt, men der er stadig meget betydelige problemer,« lød det fra Niels Helveg Petersen i går.
SF’s formand, Villy Søvndal, deler dog ikke Per Stig Møllers opfattelse af, at freden kan vindes. Det er der nemlig ikke belæg for i rapporten, mener Søvndal.

»Den store opgave er jo stadig at vinde afghanernes hjerter og hjerner og deres tro på, at der er en anden fremtid. Og det er den kamp, jeg frygter, at man er i færd med at tabe, siger Villy Søvndal.

SF har nu foreslået, at Udenrigspolitisk Nævn holder en høring om situationen om Afghanistan og den uroplagede Helmand-provins på baggrund af regeringens nye rapport.