Flere unge går til psykolog med depression

Antallet af depressive 18-37-årige, der får en henvisninger til psykolog, er firedoblet fra 2009 til 2010.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Depressive danskere får i langt flere tilfælde psykologbehandling. En ny ordning betyder, at antallet af 18-37-årige, der bliver henvist til psykolog, er firedoblet fra 2009 til 2010. Det skriver Berlingske.

Den nye ordning giver de praktiserende læger mulighed for at henvise 18-37-årige med let eller moderat depression til behandling hos en psykolog - og det benytter lægerne sig af i stor stil. På et år er antallet af patienter steget fra 5266 til 21.799. Og tallene glæder formanden for Dansk Psykolog Forening.

- Patienterne kommer i gennemsnit til 11 samtaler hos psykologerne, og resultatet er meget positivt. De får det bedre og kan fungere på jobbet og i familien igen. Tal fra 2007 viser, at 60 procent kommer sig helt og fuldt, siger Roal Ulrichsen til Berlingske.

- Det er en god ordning, og den er tilmed billig, fordi den sparer samfundet for tabt arbejdsfortjeneste. Vi ved også, at tilbagefaldsraten for de patienter, der får en kombination af medicin og samtaleterapi, er langt lavere end for de patienter, der alene behandles med medicin, siger han.

Det er staten og regionerne, der betaler for ordningen, som i 2010 kostede 80 millioner kroner. Det var dobbelt så meget, som staten havde bevilget, og ekstraregningen gik til regionerne.

En ny evaluering konkluderer, at ordningen ser ud til at mindske antallet af langtidssygemeldinger, men den fastslår, at mange fejlhenvises.

Ordningen er beregnet for 18-37-årige med let eller moderat depression. Mennesker med svære depressioner skal behandles i hospitalsvæsnet. Alligevel har 28 procent af de henviste svære depressioner, mens 39 procent slet ikke har tegn på depression.

/ritzau/