Flere får fjernet tatoveringen: »Det føles som at blive brændt med en nål«

Der er sket en markant stigning de seneste år i antallet af danskere, der vil have fjernet tatoveringen, oplyser branchen. Derfor vil Sundhedsministeren nu skærpe kravene på området. Christina Buhl og Katja Bunch har begge fået fjernet en tatovering – men alt gik ikke som planlagt.

Der er sket en stor stigning i antallet af danskere, der vil have fjernet tatoveringer. Katja Bunch fik for få år siden fjernet en tatovering, men laserbehandlingen gik helt galt, og i dag venter hun på, at hun skal opereres. Hun vil få et ar for livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christina Buhls højre arm er dækket af blomstermotiver i alverdens forskellige farver. Hun fik sin første tatovering, da hun var 18 år, og i dag har den 29-årige makeup-artist og frisør ikke tal på, hvor mange tatoveringer, der pryder hendes krop.

Dog har hun tal på, hvor mange hun har fortrudt. Christina Buhl har fået fjernet tre tatoveringer. Den første var placeret på hendes højre hånd.

»Jeg fik den lavet, da jeg var ung, og det fortrød jeg, da jeg blev ældre, fordi jeg følte, at jeg blev stemplet, hver gang jeg gav hånd til nogen. Jeg ville gerne kunne være iført en langærmet bluse på arbejdet, uden at nogen kunne se mine tatoveringer,« fortæller hun.

Og Christina Buhl er ikke den eneste af de hundredetusinder tatoverede danskere, som har fortrudt det.

Antallet af personer, der ønsker at få fjernet en tatovering af kosmetiske årsager, er eksploderet de seneste år, oplyser flere klinikker, som Berlingske har talt med.

Blandt andre oplyser Tattoo-Remove i Roskilde, at de har haft en vækstrate af kunder på over 300 procent siden 2012. I dag har klinikken mellem 10 og 15 kunder om ugen. Erik Obitz, der er speciallæge i dermatologi og grundlægger af kæden DermoCosmetic, fortæller, at kæden det seneste år har oplevet en tredobling af kunder, der vil have fjernet tatoveringer, og i dag behandlinger den 30 klienter om ugen.

Også i foreningen Danske Professionelle Uafhængige Laserbehandlere, der består af 11 større klinikker i landet, oplever de den stigende tendens.

»Vores medlemmer udfører i dag mellem 80 og 250 behandlinger om måneden alt efter størrelsen på klinikken. Det er en klar fælles opfattelse, at det er en stigning i forhold til tidligere,« lyder det fra Liz Kierstein, der er talsperson for foreningen.

Bedre udstyr på markedet

En ny rapport fra Tatoveringsklinikken viser, at størstedelen vælger at få fjernet tatoveringen, fordi man føler sig stemplet på grund af tatoveringen, at den er for synlig, eller at den er dårligt udført. Det skyldes også, at man er vokset fra tatoveringen, eller at man har fået tatoveret et navn eller citat, som man efterfølgende fortryder.

Ifølge Jørgen Serup, der er professor og overlæge på Dermatologisk Afdeling og Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital, skyldes stigningen, at der samtidig er er flere personer, der har fået lavet en tatovering. Men det er ikke hele forklaringen.

»Hvis vi ser bort fra, at flere har fået tatoveringer, så vil jeg stadig mene, at der er ekstraordinært mange, der får fjernet tatoveringer i dag,« lyder det fra professoren.

Andre forklaringer lyder, at der er markant flere unge, der får lavet tatoveringer, og de fortryder oftere, når de bliver ældre. Der er samtidig kommet flere tatovører med ringere evner på markedet, og derfor er flere utilfredse med resultaterne.

Derudover er der inden for de seneste tre år udviklet bedre laserudstyr, der gør, at flere stoler på behandlingerne. Flere klinikker fortæller, at fordomme om, at en tatovering ikke kan fjernes og blot erstattes af ar langsomt er ved at forsvinde.

Regulering på vej

I takt med at flere får fjernet tatoveringen, er der også sket en stigning i hændelser, hvor laserbehandlingen er udført forkert.

»Vi oplever, at flere kommer med komplikationer fra dårlig fjernelse af laserbehandlere, der ikke gør det godt nok. Det er typisk laserforbrændinger, hvor der er givet for meget laserlys, og derfor svulmer huden op, så der kommer sår. Det vil hele med ardannelse,« siger Jørgen Serup.

Han anslår, at klinikken modtager »et par stykker om måneden«, som skal behandles på grund af dårlig udført laserbehandling, og han kalder det »toppen af isbjerget«, da flere går til egen læge eller finder en privat plastikkirurg.

Det er en af grundene til, at Styrelsen for Patientsikkerhed under Sundheds- og Ældreministeriet i sidste uge sendte en bekendtgørelse i høring, der skal regulere markedet.

I dag må alle og enhver købe laserudstyr og fjerne tatoveringer, men ifølge bekendtgørelsen skal det i fremtiden være hudlæger eller deres assistenter, der fjerner tatoveringer, såfremt fjernelsen foretages med laser. Alle andre metoder skal foretages af en hudlæge eller en plastikkirurg. Lever klinikkerne ikke op til de krav, vil det medføre bødestraf. Det bakkes op af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

»I dag står man som kunde fuldstændig uden beskyttelse og rettigheder, hvis man kommer i hænderne på en kvaksalver. Derfor skal vi have klare regler for, hvem der må fjerne tatoveringer, for det er ikke ufarligt at få eksempelvis en laserbehandling, hvis behandleren ikke har kvalifikationerne på plads. Det forslag, der nu er sendt i høring, bygger på Styrelsen for Patientsikkerheds faglige anbefalinger, og så må vi ovenpå høringen se, om der er behov for justeringer,« siger Sundhedsministeren.

Vil få ar for livet

Da Christina Buhl fortrød sin tatovering, begyndte hun med laserbehandling i en klinik, hun havde hørt om fra bekendte, men behandlingen gik bestemt ikke efter planen. Tatoveringen blev ikke mindre synlig, og den svulmede op og begyndte at klø. Efter at have fået udbedret skaden i en anden privatklinik, er der stadig synlige mén på hendes håndoverflade i dag.

Og hun er som bekendt ikke den eneste, der har gennemgået en forfejlet laserbehandling. 40-årige Katja Bunch fik for et par år siden tatoveret en smiley på sin hånd: hun er altid blevet kaldt Smiley af sin omgangskreds på grund af hendes positive sind.

Men positiviteten forsvandt, da hun efterfølgende ville havde tatoveringen fjernet. Hun havde fået en allergisk reaktion, og derfor fandt hun en laserbehandler gennem Facebook, der ville fjerne hendes tatovering.

»Jeg gennemgik de otte behandlinger, jeg havde betalt for. Det gjorde sindssygt ondt og føltes som at blive brændt med en nål. Det var meget værre end at få lavet selve tatoveringen. Men efter behandlingerne så det ud som om, at tatoveringen var svulmet mere op, og det kløede helt vildt,« fortæller Katja Bunch, der til daglig bor i Hvidovre og arbejder som kundekonsulent.

Laserbehandleren foreslog, at hun besøgte Jørgen Serup på Bispebjerg Hospital. Da han så håndoverfladen, fik hun klar besked om, at tatoveringen var blevet markant forværret af laserbehandlingen.

»I dag venter jeg på, at jeg skal opereres hos Jørgen Serup, så tatoveringen kan fjernes helt. Min hånd er meget øm, og jeg får helt sikkert et ar for livet,« fortæller hun.

»Jeg mener, at det er fantastisk, at markedet bliver reguleret, så andre ikke kommer ud for min oplevelse. Hvis der havde været en hudlæge involveret, så havde jeg aldrig fået den her forfejlede laserbehandling, og så skulle jeg ikke gå med de gener i dag,« tilføjer hun.

Sådan ser Katja Bunchs tatovering ud i dag, efter at en laserbehandling blev udført forkert. Nu venter hun på, at den skal opereres væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.