Flere end hver anden har været udsat for IT-kriminalitet: Her er fire gode råd

59 procent af danskerne har været udsat for IT-kriminalitet såsom identitetstyveri og misbrug af deres betalingskort ifølge en ny undersøgelse.

To ud af tre har været udsat for IT-kriminalitet ifølge en ny undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Identitetstyveri, misbrugt betalingskort, hacket e-mail eller stjålne personlige oplysninger.

Det er en del af den IT-kriminalitet, som 59 procent af danskerne ifølge en ny undersøgelse, har været udsat for. Undersøgelsen er foretaget på vegne af Danske Bank blandt over 2.000 danskere af analyse instituttet Userneeds, som laver statistiske undersøgelser på nettet.

Omfangent af kriminaliteten kommer bag på bankens IT-sikkerhedschef, Poul Otto Schousboe.

»Jeg er overrasket over at tallet er så højt. At 59 procent har oplevet en eller flere af disse ting. I undersøgelsen er der også blevet spurgt ind til folks interesse, og mange svarer, at de er interesserede i at lære mere om det, men at de ikke ved så meget om området,« siger han.

IT-kriminalitet er højt på dagsordenen hos både politikere, virksomheder og mange privatpersoner efter de seneste års opsigtsvækkende hændelser med hackerangreb og masseovervågning. Senest fik cyberangrebet WannaCry stor opmærksomhed, da det i Store Bededagsferien denne måned tog data som gidsler på tusindvis af computere verden over.

»Der er interesse for IT-sikkerhed, men ofte er det noget, man læser om blandt teknikere, men der kommer måske ikke så meget nemt tilgængeligt materiale om det ud til den enkelte. Derfor vil vi gerne gøre det mere nemt tilgængeligt,« siger Poul Otto Schousboe.

Han fortæller, at Danske Bank på sin hjemmeside har samlet en række råd, som er forsøgt formidlet »med et glimt i øjet«. De fire vigtigste råd lyder som følger:

  • Sørg for at have opdateret dine programmer. Det svarer til, at man skal vedligeholde sin cykel eller bil, siger Poul Otto Schousboe. Både computer og telefon skal opdateres, så de fejl der findes, ikke kan udnyttes af hackere.
  • Brug et sikkert kodeord, der er langt. Og undgå at bruge samme kodeord på mange forskellige steder.
  • Vær skeptisk over for tilsendte links og vedhæftede filer. Får du en besked fra en, du ikke plejer at høre fra, kan du eventuelt holde musen over linket og se, hvor det fører hen, uden at klikke på det, fortæller Poul Otto Schousboe.
  • Del ikke personlige informationer som CPR-nummer og kreditkortoplysninger med andre på fx Facebook. Hav en sund skepsis i forhold til at dele følsomme oplysninger med andre.

Poul Otto Schousboe fortæller, at Danske Bank har flere gode grunde til at ville klæde danskerne bedre på til den digitale tidsalder.

»Det er en del af vores samfundsansvar«, siger han og forklarer, at banken gerne vil være med til at bevare tilliden i samfundet til digitale løsninger, da de har betydning både for, hvordan vi driver virksomheder i landet og for samfundet generelt. Dernæst nævnes det, at banken også ønsker at blive bedre til at sikre sig selv og sine kunder.