Flemming Jensen: Sparker man for kraftigt i løgsovsen, så undskylder man

Skuespiller Flemming Jensen er fortaler for, at man må lave sjov. Men han forstår godt, at kineserne er sårede over satiretegningen af det kinesiske flag, fordi det er en ømtålelig situation, de står i.

Skuespilleren Flemming Jensen mener, at det ville klæde både Jyllands-Posten og Danmark »at lægge sig fladt ned og beklage et øjebliks mangel på pli og almendannelse« over for kineserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix/Arkiv

En satiretegning af det kinesiske flag i Jyllands-Posten har fået Kina til at kræve en offentlig undskyldning fra avisen.

Det kan skuespiller, instruktør og forfatter Flemming Jensen godt forstå. Han mener, at avisen bør krybe til korset og beklage.

»Hvis man kommer til at sparke lidt for kraftigt i løgsovsen i en uheldig situation, så beklager man efterfølgende. Det har intet at gøre med Kinas magt, og at man underlægger sig dem. Det handler om at udvise en almen forståelse for, hvad det er, der foregår i Kina,« siger Flemming Jensen til Berlingske.

I tegningen i gårsdagens Jyllands-Posten er det kinesiske røde flags stjerner blevet erstattet af gule virusillustrationer, som er en henvisning til den dødelige coronavirus, der i skrivende stund har kostet 106 personer livet verden over.

Coronavirussen menes at være brudt ud i den kinesiske by Wuhan, og mens både infektionstallet og dødstallet er stigende, ser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) med stor alvor på sagen.

Flemming Jensen mener ikke, at det kan nytte noget at trække tegningen tilbage, men han mener godt, at avisen – og Danmark – kan tage ved lære af fortiden.

Flemming Jensen, skuespiller

»Det her er en så prekær situation, som er meget ømtålelig, så jeg forstår godt, at kineserne bliver såret.«


»Nu har de bragt den, så det er ikke, fordi man skal til at censurere den, men man kan godt sige til den kinesiske ambassadør, at det nok var lidt ufølsomt. Jeg hører til dem, der i sin tid under Muhammed-krisen, mente, at meget kunne være undgået, hvis Anders Fogh Rasmussen havde inviteret ambassadører fra de respektive muslimske lande på en kop kaffe og kage og beklaget,« siger han.

Forstår kineserne

Flemming Jensen har også udtrykt sin holdning på sin Facebook-profil, hvor han blandt andet skriver, at tegningen hverken synes at være tænkt som hån, spot, latterliggørelse eller humor. Alligevel mener han, det ville klæde både Jyllands-Posten og Danmark »at lægge sig fladt ned og beklage et øjebliks mangel på pli og almendannelse«.

»Normalt synes jeg, at vi må have lov at lave sjov, men det her er jo ikke ment som sjov. De har ikke forsøgt hverken at håne eller latterliggøre, og så bliver det for mig lidt ufølsomt. Det er ikke fordi, vi skal ud i den store undskyldning, men for mig er det almen pli, at man kan se, når man går en tand over stregen. Og det her er en så prekær situation, som er meget ømtålelig, så jeg forstår godt, at kineserne bliver såret,« siger han til Berlingske.

Senere har Flemming Jensen rettet opslaget med en tilføjelse:

»Det kan altså ikke pr. automatik defineres som satire, bare fordi det er en tegning,« skriver han.

Hvad er problemet så, hvis du ikke forstår den som hån, spot, latterliggørelse eller humor?

»Det er bare en tegning, der forsørger at illustrere, hvad der foregår derovre lige nu. Men det er trods alt deres flag, og derfor jeg forstår jeg godt, at de bliver kede af det i en ømskindet situation som denne. Jeg læste en kommentar, hvor der var en, der skrev, at Danmark skal passe på, vi ikke bliver den lille dreng i tredje Klasse, der godt tør råbe tissemand, og som fortsætter med at gøre det, når han kommer op i niende klasse. Måske er vi nu kommet op i niende klasse, og skal tænke os om,« siger Flemming Jensen.