Fitnesscentret - det ny forsamlingshus

400.000 dyrker fitness, og antallet vil være fordoblet om få år. Fitnesscentrene er de nye sociale mødesteder, vurderer forsker.

Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Fremtidens fitnesscentre kommer til at byde på langt mere end spinning og bænkpres. De bliver danskernes nye sociale mødesteder. Fitness er allerede i dag den mest populære motionsform med 400.000 aktive, og om få år vil antallet være fordoblet, forudser forsker og branchen selv.

De store fitnesskæder vil i fremtiden knytte deres medlemmer langt tættere til centrene og til hinanden ved at arrangere weekendture, lave sociale arrangementer og egentlige datingsites.

»Den tendens ser vi allerede i USA, og det er kun et spørgsmål om tid, inden det når Danmark. De store fitnesskæder skaber universer, der nok tager udgangspunkt i sport og motion, men som vil udvikle sig til egentlige sociale mødesteder og velværecentre,« forudser idrætsanalytiker Kasper Lund Kirkegaard fra Idrættens Analyseinstitut, der er ved at lægge sidste hånd på det hidtil største forskningsprojekt om fitnessbranchens historie og kommercialisering herhjemme.

De mange nye faciliteter og sociale tilbud får stadig flere til at dyrke fitness. Og det i alle aldre. Målgruppen udvikler sig kraftigt i disse år, det samme gør antallet af aktive medlemmer.

380.000 danskere, eller det der svarer til cirka syv procent af den danske befolkning, dyrker i dag fitness. Det gør fitnesstræningen til den største organiserede motionsform herhjemme.

Men potentialet er langt større. I øjeblikket åbner 30 nye centre om året, og den danske fitnessbranche omsætter for en milliard kroner årligt. I Norge dyrker 11 procent af befolkningen fitness, i Holland er det 15 procent, og den danske fitnessbranche anser det kun for et spørgsmål om tid, inden vi når samme omfang herhjemme.

»Jeg ser ingen grunde til, at vi ikke inden for en overskuelig fremtid vil kunne nå samme niveau,« lyder det fra Rasmus E. Ingerslev, direktør for Danmarks største fitnesskæde, Fitnessdk med 85.000 medlemmer.

Fitness er således godt på vej til at blive det moderne menneskes nye forsamlingshus. Et helse-, velvære- og socialt mødested for alle aldre. »I fitnesscentrene bliver man en del af et identitetsskabende fællesskab, hvor det handler om mere end blot at komme i god form. Det skal i dag helst være noget, hvor man sætter sig i en ramme, hvor man gerne vil ses, og som giver noget ud over det rent motionsmæssige,« siger Kasper Lund Kirkegaard som forklaring på det store fitnessboom.