Fire ud af syv patienter mødte ikke op: »Det er et problem, der koster hver dag«

Hospitalspersonale oplever ofte, at patienter ikke dukker op til aftalerne. Det koster samfundet dyrt.

»Det koster rundt regnet 25.000 kroner i manglende ambulatorieaktivitet og spildt arbejdstid for 1 læge + 1 sygeplejerske ... ÆV siger vi bare!,« skriver reservelæge Didde Lauritzen på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

For mange patienter udebliver fra hospitalsaftaler.

Det er i hvert fald budskabet fra reservelæge på Børn og Unge-afsnittet på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa Didde Lauritzen.

Hun oplevede alene torsdag 21. september at vente forgæves på fire ud af syv patienter, der skulle være mødt op på ambulatoriet. Det fik hende til at lægge et billede af sine kollegaer, der lettere opgivende sad tilbage uden at kunne arbejde, op på Facebook.

Det er et stort problem, mener hun, fordi det hurtigt bliver meget dyrt for samfundet.

»Det koster rundt regnet 25.000 kroner i manglende ambulatorieaktivitet og spildt arbejdstid for 1 læge + 1 sygeplejerske ... ÆV siger vi bare!,« skriver hun på Facebook.

Opslaget er delt mere end 3000 gange på det sociale medie og har over 800 kommentarer fra frustrerede og medfølende borgere.

Ifølge Betina Johannsen, konstitueret ledende lægesekretær på børne- og ungeklinikken på Sygehus Sønderjylland, forlænger det ventetiderne og går ud over andre patienter.

»Det ærgerlige er at være vidende om, at vi har børn, der ikke er blevet indkaldt til tiden, og så er der to-tre stykker på et dagsprogram, der udebliver, hvor vi kunne have tilbudt de andre børn den tid i stedet for,« siger hun til TV Syd.

Frustrationen bliver delt hos Danske Regioner. Ifølge formanden Bent Hansen (S) er det en problematik, de tager meget alvorligt.

»Det er et problem, der koster hver dag. Det er også respektløst over for det ventende personale, som lidt føler, at man er ligeglad med den indsats, de står klar til at yde,« siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Didde Lauritzen har der været mange forsøg på at nedbringe antallet af udeblivelser.

Sygehus Sønderjylland bruger elektronisk indkaldelse, så indkaldelserne ikke risikerer at blive væk i posten. Også huske-sms'er er taget i brug. Selv om begge tiltag har gjort en forskel, er der stadig mange udeblivelser.

I Viborg og Silkeborg har man forsøgt at uddele bøder på 250 kroner, hvis patienter udebliver.

Bent Hansen siger ifølge Ekstra Bladet, at det ikke har gjort en forskel.

/ritzau/