Fire projekter skal skabe grønne jobs

Projekter i Nordjylland, Næstved, Albertslund og Vejle-Kolding støttes med 12 millioner kroner af Miljøministeriet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grøn omstilling er kodeordet i fire pilotprojekter, som Miljøministeriet i en aftale med Enhedslisten nu sætter på skinner. Det sker med en bevilling på 12 millioner kroner.

Projektet i Nordjylland omfatter et »grønt rejsehold« bestående af studerende og tidligere studerende på Aalborg Universitet samt ældre erfarne akademikere, der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at løse miljøproblemer og skabe nye grønne jobs.

»Det er første gang, at vi får unge og ældre til at samarbejde om grøn omstilling. Med en fælles indsats kan de hjælpe mindre virksomheder med at få mere ud af mindre. For eksempel kan en restaurant få hjælp til at minimere madspildet, eller en vognmandsvirksomhed kan få hjælp til at spare penge ved at bruge mindre benzin. Pilotprojekterne gør det muligt at prøve nogle gode ideer af i virkeligheden og kan samtidig skabe flere grønne jobs,« lyder det fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelse.

Målet for det tre-årige projekt i Nordjylland er at få skabt 10-15 nye arbejdspladser og praktikpladser årligt.

20 kommuner har søgt om at komme med i ordningen.

I Næstved skal et sekretariat samle genanvendelsesvirksomheder, iværksættere og uddannelsesinstitutioner, og det er målet at etablere ti virksomheder med i alt 100 arbejdspladser.

Vejle- og Koldingområdet, skal uddanne 30 unge til såkaldt »grønne forandringsagenter«, der skal tilbyde grønne løsninger til private og offentlige institutioner.

I Albertslund skal en nyt samarbejde mellem kommune og iværksættere, videninstitutioner og virksomheder skabe rammerne for en grøn omstilling. Den skal for eksempel bidrage til klimatilpasning og en grønnere byudvikling. Målet er samtidig at skabe mindst 20 nye job.

Enhedslistens spidskandidat ved det kommende valg, Maria Gjerding (Ø), har været hovedforhandler på aftalen og giver i en pressemeddelelse udtryk for tilfredshed med projekterne:

»Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan de projekter, der har fået støtte, kan være med til at bygge bro mellem kommuner, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, så vi kan lære af hinandens erfaringer og være med til at skabe løsninger i fællesskab. Projekterne vil skabe nye grønne arbejdspladser og bidrage til Danmarks førerposition indenfor grøn omstilling og cirkulær økonomi,« siger hun ifølge pressemeddelelsen.