Fido og Pjevs bliver stedt til hvile i baghaven

Danskerne begraver i høj grad deres kæledyr i baghaven, viser en ny undersøgelse. Og så længe der er tale om en relativt sjælden begivenhed, er det fuldt ud lovligt.

Foto: MAURIZIO GAMBARINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun tomatplanter og tulipanløg, der bliver gravet ned i danskernes haver. Når hjemmets lille Fido eller snakkesalige Poppedreng dør, ender de nemlig også i haven.

En ny undersøgelse fra Boligsiden.dk viser, at hele 75 procent af danske boligejere, der har haft et kæledyr, selv har begravet det i baghaven. Og det er ikke kun marsvin og kaniner, der bliver en del af havens økosystem. 26 procent af de adspurgte svarer således ja til også at have begravet større dyr som hunde eller katte.

Det store antal af hjemmegjorte dyrebegravelser undrer ikke kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

»Det er jo sørgeligt, når et kæledyr går bort, og for mange kan en bearbejdelse af tabet være, at man begraver dyret. Hvis man har et lille dyr, så er det jo en nem måde at komme videre i sit liv på og få lagt sorgen bag sig,« siger hun.

Samtidig har rollen som selvbestaltet bedemand sandsynligvis også noget at gøre med, at prisen for at få andre til at håndtere lille Fidos bortgang kan være høj.

»Det koster fra 750 til 2.500 kroner at få andre til at hjælpe med at begrave dyret, så det kan da også have betydning. Men for de fleste er det nok mere et spørgsmål om, at børnene typisk er kede af, at de har mistet deres kæledyr, og at de skal bearbejde deres sorg,« siger Birgit Daetz.

Heldigvis betyder det store antal kæledyrsbegravelser ikke, at man skal frygte at støde på ubehagelige fund, når rosenbedet skal anlægges. Undersøgelsen viser nemlig samtidig, at kun knap én procent af danske husejere har fundet levn fra et begravet kæledyr.

»Baggrunden for denne her undersøgelse var at finde ud af, om det er et problem med nedgravede dyr i haven, og det ser det ikke ud til at være. Vi kan jo se, at der er ganske få, der har oplevet at finde et nedgravet dyr i deres have,« siger Birgit Daetz.

Heller ikke lovgivningen står i vejen for at begrave hverken større eller mindre dyr på egen grund. Ifølge Miljø- og Fødevarestyrelsen er det fuldt ud lovligt at begrave kæledyr i egen have, så længe der er tale om et enkeltstående tilfælde eller i hvert fald en relativt sjælden begivenhed. Du må med andre ord ikke forvandle haven til en decideret dyrekirkegård, men en begravelse i ny og næ er der ikke noget i vejen for. Det eneste krav er, at dyret graves ned i en passende dybde, så kødædende dyr ikke graver det op igen.