Er du bange for, hvad dit barn laver på TikTok? Her er tre gode råd

Det sociale medie TikTok vinder i stigende grad frem blandt danske børn og unge. Men appen har også en skyggeside, og derfor er det vigtigt, at forældre taler med deres børn om TikTok.

 
Kim Scheel har forbudt sine børn, Axel og Elinor. at have en profil på app'en TikTok. I videoen her ses et par af grundene til, at han har fastsat denne regel. Produktion: Siri Philippa Hollmén Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske børn og unge strømmer til appen TikTok, der er baseret på korte videoer.

I en stor portion af videoerne optræder alt fra dansende piger til nuttede kæledyr.

Men mediet er også fundamentet i et »personfarligt« og »sundhedsskadeligt« spil kaldet Hot Girl Summer, hvor teenagepiger dyster om at være den mest løsslupne.

Så hvordan skal forældre håndtere TikTok? Det giver Jon Kristian Lange, ekspert i børns digitale liv hos Red Barnet, her sine bud på.

1. Dialog er vejen frem

Forældre skal lade være med at tænke, at TikTok er »megafarligt«, og et decideret forbud mod mediet er ikke nødvendigvis vejen frem, siger Jon Kristian Lange.

Forældre bør derimod snakke med deres børn om TikTok uden at tordne mod mediet, fordi det kan sætte en stopper for hele samtalen.

Eksperten har et bud på en samtalestarter:

»TikTok lægger op til, at man danser, laver lidt skøre videoer, eller laver lipsyncs (mimer til populære sange, red.). Det er faktisk et godt sted at starte: spørg dit barn ‘hvad du ser på TikTok lige nu’. Hvis man bringer sig selv i spil på den måde, så vil barnet ofte åbne op og fortælle mere,« siger Jon Kristian Lange.

2. Kortlæg de digitale forbilleder

Samtalen kan også begynde et andet sted: Man kan spørge barnet om, hvilke influencers – digitale forbilleder – barnet har.

Når man kortlægger dem, kan man lettere følge med i, hvad ens barn ser på TikTok.

»Næssten alle børn og unge har en influencer, de ser op til på sociale medier. Hvis forældrene kender influenceren, kan de følge med i, hvad barnet ser og bliver påvirket af – og ofte er det et skohorn til at spørge yderligere,« siger Jon Kristian Lange.

Eksperten tilføjer, at forældrene kan følge med i influencerens opslag på TikTok og derigennem starte en dialog, hvis influenceren deler noget forkert eller grænseoverskridende.

3. Opret en TikTok-konto

Det kan også være en god idé for forældre at oprette en konto på TikTok. På den måde kan man få en fornemmelse for mediet og følge med i, hvad der er populært.

Jon Kristian Lange peger på, at TikTok benytter mange hashtags, en slags nøgleord, som brugerne hæfter på deres videoer. Man kan derfor nemt foretage søgninger – eksempelvis kan man søge på det føromtalte Hot Girl Summer.

»Man kan oprette sin egen TikTok-konto og lave en hashtagsøgning. Ofte vil appen finde ud af, hvilket område du bor i, og så kan du se, hvad der egentlig florerer i øjeblikket,« forklarer eksperten.

Ifølge DRs medieforskning bruger 48 procent af alle 9-14-årige TikTok en gang ugentlig. Det samme gælder 30 procent af unge i alderen 15-24 år.