Enige eksperter: Luk skolerne, så julen kan reddes

Smitten stiger voldsomt i København, og restriktionerne rækker ikke langt nok i kampen om at inddæmme smitten inden jul, mener to eksperter. De er enige om, at særligt ét coronatiltag – lukning af skolerne – ville have stor effekt, men indtil videre ser det ikke ud som om, at det kommer til at ske.

Hovedstadsområdets skolebørn bør sendes hjem på tidlig juleferie, mener både tidligere SSI-direktør Nils Strandberg Petersen og formand for Lungeforeningen Torben Mogensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Fredag kom sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) med et helt særligt tweet.

Han kunne nu meddele, at Region Hovedstaden som den første region rykker op på niveau 4 i covid-19-risikosystemet.

Alt peger i én retning: Coronasmitten stiger kraftigt i Københavnsområdet, og eksperter mener, at de nye restriktioner for regionen, som blev præsenteret 1. december, og som træder i kraft fra på mandag, ikke er nok til at inddæmme smitten op til jul, hvor mange mennesker samles, og hvor muligheden for smitte forøges.

Derfor er Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, og Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen, helt enige i, hvad der bør gøres, hvis smitten skal inddæmmes, inden københavnerne tager på juleferie.

»Det er en meget alvorlig sag at gå ind i julen med et så højt smittetryk, som vi har nu. Jeg mener, at man burde sende skoleelever hjem før jul og dermed give dem en forlænget juleferie. Det er blandt de unge, at smittetallet er alt for højt, og det er alvorligt,« siger Nils Strandberg Pedersen, som peger på, at det ikke vil få omfattende omkostninger at sende eleverne hjem, da der typisk ikke er lige så højt fagligt aktivitetsniveau op til juleferien.

Torben Mogensen mener også, at en forlænget juleferie til skoleelever er en oplagt metode til at inddæmme smitten i Region Hovedstaden. Men hverken regeringen eller kommunerne har varslet om muligheden for at give skoleelever tidligere juleferie.

Hverken Nils Strandberg Pedersen eller Torben Mogensen er det mindste i tvivl om, hvorvidt de nuværende restriktioner er tilstrækkelige – det er de ikke.

»Det er jo ikke indgribende tiltag, der er blevet lavet for hovedstadsområdet, og jeg tror ikke, at tiltagene inddæmmer smitten, som stiger voldsomt i København. Problemet er, at smitten spredes rigtig meget mellem unge mennesker. Hvordan man skal lovgive mod det i juletiden, hvor der normalt afholdes julefrokoster, nytårsfester og andre sammenkomster, det har jeg ingen anelse om. Men en start vil være at sende eleverne hjem på »forlænget« juleferie,« siger Torben Mogensen, der suppleres af Nils Strandberg Pedersen:

»Jeg har sagt det siden efterårsferien, at det her er simpelthen ikke tilstrækkeligt. Smittetallet blandt unge og skolebørn er alt for højt. Man burde sende eleverne hjem,« fastslår han.

Herlev Kommune, som har det højeste smitteniveau i hele landet, har som den eneste kommune i Københavnsområdet varslet strengere restriktioner end dem, der gælder for hele landet. Lørdag morgen meddelte Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen således, at kommunen lukker ned for alle kommunale idrætsanlæg og alle holdaktiviteter i fritidstilbud indtil efter nytår.