Ekspert hos Nets: Tys-tys-kildes adfærd var anormal

Efter afsløringen af Se og Hør-skandalen nedsatte Nets et efterforskningsteam for at finde hemmelig kilde.

Det var journalisten Ken B. Rasmussen, der tilbage i 2014 fik Se og Hør-sagen til at rulle med romanen "Livet, det forbandede", der beskriver arbejdet med den såkaldte tys-tys-kilde. Scanpix/Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glostrup. Udgivelsen af romanen "Livet, det forbandede" skabte tilbage i 2014 nervøsitet hos kreditkortoperatøren Nets.

I bogen beskrev en tidligere Se og Hør-journalist, hvordan en it-operatør gennem sit arbejde for Nets gennem flere år havde fodret ugebladet med oplysninger om kendtes brug af kreditkort.

Sagen, der siden er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale, var ligeledes en skandale for Nets.

I Retten i Glostrup fortæller en sikkerhedsrådgiver fra selskabet mandag, hvordan et efterforskningsteam blev nedsat i jagten på det brodne kar.

- Vi starter den her efterforskning og bruger de ledetråde, som vi får i medierne. Det var med til at snævre feltet ind. Ret hurtigt står vi med to individer, siger sikkerhedsrådgiveren.

Et af disse individer var en 47-årig it-operatør, der i dag er tiltalt i den såkaldte Se og Hør-sag. Det var da også hans adfærd, der umiddelbart virkede påfaldende, fortæller sikkerhedsrådgiveren.

Blandt andet nulstillede it-operatøren ofte kollegers adgangskoder, selv om de ikke forinden havde haft problemer med at logge ind.

- Det var en anormal aktivitet for nulstillinger, siger sikkerhedsrådgiveren.

Ifølge anklagemyndigheden skal manden - den såkaldte tys-tys-kilde - mindst 31 gange have nulstillet kollegers adgangskoder.

Efterfølgende er deres konti angiveligt blevet brugt til at granske kendte og kongeliges brug af kreditkort, inden oplysningerne er blevet solgt til Se og Hør for mindst 430.000 kroner.

Den tiltalte erkender samarbejdet med det kontroversielle ugeblad. Men han nægter sig skyldig i de påståede overtrædelser af straffelovens paragraffer om bestikkelse og hacking.

Foreløbigt har it-operatøren afvist at udtale sig i retten. Derfor er det ikke klart, hvad han præcist mener at have gjort.

Tidligere har hans forsvarer dog forklaret, hvorfor der efter hans mening ikke er tale om hacking.

- Hvis du har adgang til oplysninger fra dit arbejde, er det ikke hacking at videregive de oplysninger, lød det 6. juli fra advokat Michael Juul Eriksen.

Mandagens retsmøde er det niende i Se og Hør-sagen, hvor tre tidligere chefredaktører og to journalister ud over tys-tys-kilden er tiltalt.

Også de nægter sig skyldige.

/ritzau/