Ekspert hidkaldt til Jellingsten

Det er ikke så ligetil at redde et dansk nationalmonument efter moderne hærværk.

Jellingstenen blev i weekenden udsat for hærværk. Stenen - der er pakket ind i grønt plastic- er ikke beskadiget udover malingen på overfladen, men formanden for Jelling Menighedsråd Gunni Højvang frygter, at malingen kan være trængt ind i stenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Rosenvold / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalmuseets ekspert undersøger mandag, hvor slemt det står til med Jellingstenen efter weekendens graffitihærværk.

Mens moderne husmure og lygtepæle kan få en ordentlig omgang rens, når graffitimalere har været på spil, så står det anderledes til, når offeret for graffiti er et dansk nationalmonument.

Mandag skal nationalmuseets ekspert i netop Jellingstenene, Susanne Trudsø, vurdere, hvordan den store af de to Jellingsten på kirkegården i Jelling kan renses for den grønne graffiti, der natten til lørdag blev skrevet hen over den.

- Vi skal forsøge at finde et middel, som man kan fjerne graffitien med, uden at stenens patina går tabt samtidig. Når graffiti bliver renset af andre steder, ser man ofte, at det kommer til at stå næsten negativt, fordi det bliver meget rent, der hvor man fjerner det. Det vil vi gerne undgå, forklarer Susanne Trudsø.

Se billederne:

Tidligere har hun arbejdet med at fjerne graffiti fra kirker og andre gamle bygninger.

- Men heldigvis er det jo ikke noget, vi har den store erfaring med, siger Susanne Trudsø.

Hun tager mandag til Jelling for at undersøge den skadede sten nærmere og fastslå hvilken type maling hærværksmændene har brugt.

- Det er ikke en tur, jeg glæder mig til. Det er et Unesco-monument, der er blevet skadet, og det er virkeligt bittert, siger Susanne Trudsø, der tidligere har lavet en stor bevaringsundersøgelse af de to sten.

- De sten er mit hjertebarn, og jeg har involveret mig dybt i dem, så for mig, er det den værste sten, det kunne gå ud over, siger Susanne Trudsø.

Den store Jellingsten blev natten til lørdag blevet skændet af grøn spraymaling, da ukendte gerningsmænd skrev ordet "Gelwane" tværs hen over det danske oldtidsminde.

Stenen, som Harald Blåtand rejste omkring år 965, er ikke beskadiget ud over malingen på overfladen, men da begge sten lider af frostsprængninger, frygtes det, at den grønne maling kan være trængt ind i den historiske sten.

Kulturarvsstyrelsen har planer om at bygge en stor opvarmet montre rundt om begge sten, så de fremover kan stå i fred for både vejrets rasen og hærværksmænd. Bygningen ventes at kunne stå klar senere i år, når en arkæologisk undersøgelse på stedet er færdig.

Hærværket, der ud over graffitien på Jellingstenen også tæller spredt graffitihærværk rundt om på kirkegården nær oldtidsmindet, er meldt til politiet.

/ritzau/