Drengen der blev jihad-kriger

Småkriminel. Indesluttet. Kvik. Og på det seneste glødende optaget af islam og Paradis. Berlingske tegner her et portræt af den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Manden bag weekendens terror-skyderier.

Omar fanget af et overvågningskamera i forbindelse med episoden i et S-tog den 22. november 2013, da han stak en medpassager i låret. Han blev idømt to års fængsel, men blev løsladt før tid, fordi sagen blev anket. Foto: Politiet/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er født 11. september.

Det kan konspirationsteoretikere og andet godtfolk få en del ud af. Men lige så lidt, som man er sit navn, kan man være sin fødselsdato.

Omar Abdel Hamid El-Hussein holdt København i frygt i 13 timer. Sin egen by. Før menneskejagten var forbi, nåede han at tage to liv foran et kulturhus og en synagoge samt at såre fem betjente.

Måske endda en hel nation, som fulgte jagten på Omar på TV og sociale medier.

Omar blev 22 år. Han endte sit liv skudt og dræbt af politiet, som han selv åbnede ild imod.

 

Hvem var han egentlig, ham Omar?

Terroristen blev af det ene af sine formodede mål, tegneren Lars Vilks, udråbt til »halv-idiot«.

Pressen og dens eksperter kaldte ham »en ensom ulv« – lige indtil politiet i går anholdt og fik to fængslet som medvirkende.

Imens lagde folk på Nørrebro blomster på stedet, hvor livet løb ud af Omar.

Der findes ikke et entydigt svar på Omar. Selv hans egen far synes ikke helt klar over, hvem han var. Ikke længere:

»Jeg er lige så chokeret, som resten af verden er. Jeg fik det at vide af politiet, som ringede til mig,« sagde han til Jyllands-Posten i går, da avisen ringede på døren.

Faren havde ikke mere at sige.

Men det er ud fra en stribe retsdokumenter samt samtaler med mennesker, som har kendt Omar, alligevel muligt at stykke et billede sammen.

Mens nogle gerne lægger navn til, har andre betinget sig anonymitet af frygt for eventuelle repressalier. For Omar kom i kriminelle kredse.

I Jordan hos sin mor

Omar blev født i Danmark et sted i hovedstaden i 1992. Han er den ældste af to helbrødre. Forældrene er palæstinensere og flygtede til en af Jordans flygtningelejre, før de nåede Danmark og Mjølnerparken på Nørrebro. Forældrene er skilt. Omar boede hos sin far i Danmark.

I retten forklarede han 19. december 2014 selv om sin opvækst, at »han er vokset op i en helt almindelig familie, hvor børnene aldrig har manglet noget, og der har været et udmærket forhold til såvel forældre som broderen.«

Hvis der er mere i den historie, fik retten den aldrig:

»Han ønsker ikke at give flere oplysninger om sin opvækst,« fremgår det af retsbogen.

Omar tilbragte fire-fem år i Jordan hos sin mor. Men i august 2010 vendte Omar tilbage til Danmark fra Jordan. Allerede samme måned var han på plakaten som hovednavn for et stævne i thai-boksning. Omar kom i thaibokseklubben Copenhagen Muay Thai i Ragnhildgade på Østerbro.

En person, som her trænede sammen med Omar, indtil han stoppede for fire-fem år siden, husker ham som en dedikeret bokser og en tilbageholdende person:

»Han var ikke religiøs. I hvert fald ikke dengang. Han var en sød ung mand, som var blevet tabt på gulvet, og som ingen havde formået at samle op. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at han har fået psykiske problemer,« siger bokseren.

Had til jøder

Omar ville gerne i gymnasiet, men havde aldrig afsluttet sin folkeskole. Omar begyndte i stedet på VUC i Hvidovre.

Fra sommeren 2012 til årsskiftet 2013/14 gik han på skolen, hvor man i dag er chokeret over at have haft en elev, som ifølge politiet blev terrorist:

»Han var en dygtig kursist,« siger rektor Peter Zinkernagel og tilføjer:

»Han holdt formentlig op i forbindelse med knivstik-episoden.«

Klassekammerater beskriver ham som nysgerrig og hurtig i hovedet, når han ellers gad. Men flere af dem husker også, at Omars temperament lynede, hvis de diskuterede politik – og især Israel. Omar hadede Israel. Han kunne også blive ret intens, når diskussionen handlede om islam.

»Han var gennemsyret af had til jøder og var meget aggressiv, når han talte om Israel-Palæstina-konflikten,« fortæller en 22-årig tidligere klassekammerat til Ekstra Bladet.

BT har talt med en kammerat, som husker Omar som – for det meste – »stille og rolig«:

»Men han havde temperament.«

Og så var der det med holdningen til jøderne.

»Han havde nogle ret vilde holdninger til jøder. Man havde nogle diskussioner med ham, hvor man tænkte: »Det siger du bare ikke, det dér.« Det var for eksempel i samfundsfag, når vi snakkede om Israel­Palæstina-konflikten.«

Kammeratens veje skiltes fra Omars i 2013. For Omar blev aldrig student med sin klasse.

Tyverier og stjålne biler

Omar må ret hurtigt være slået ind på en kriminel løbebane. Politiet har lagt vægt på, han er dømt for vold og ulovlig våbenbesiddelse. Omvendt synes han ikke at være nogen stor fisk i det kriminelle miljø, selv om politiet i en pressemeddelelse har givet udtryk for, at Omar havde tilknytning til bandemiljøet.

I marts 2011 blev han dømt for en stribe indbrud. Ved anholdelsen blev han taget med et koben samt en iPod og en cigar­klipper fra et af en stribe indbrud i lejligheder i København. Tilsyneladende tog han, hvad der nu var i lejlighederne: 22 flasker rødvin, et par sorte badesandaler, håndtasker af mærket Louis Vuitton, bærbare PCer, fladskærme, kameraer og smykker. Selv to spare­grise.

 

Mange tyverier involverede stjålne biler, og Omar fik et års fængsel.

I en periode gik han med kniv – og ulovlige knive har politiet taget ham med utallige gange. Retten nåede aldrig at tage endelig stilling til et grimt knivoverfald i et S-tog, hvor Omar stak en passager. Omar forklarede til retten, at han havde været på vej hjem fra skolen i Hvidovre. Han havde røget hash, og han var angst og paranoid. Pludselig mente han at kunne genkende en mand, som angiveligt havde overfaldet Omar et par uger tidligere.

Samtlige voterende i retten fandt ud fra en overvågningsvideo, at Omar »umiddelbart inden overfaldet stod et stykke tid i rummet ved udgangsdørene i S-toget lige uden for kupeen, hvor forurettede sad, hvorefter tiltalte (Omar, red.) uprovokeret gik ind i kupeen og uden tøven overfaldt og med stor voldsomhed stak forurettede flere gange med sin kniv.«

Omar afviste, at han havde tilknytning til bander. Til gengæld fortalte han retten, at han havde været boligløs i en periode. Han havde ingen børn og ingen kæreste. Til gengæld havde han en del venner, som han bl.a. dyrkede fitness med. Han havde gjort sin HF færdig i fængslet. Til gengæld havde et IT-­universitet givet ham afslag. En erklæring fra en psykiater i sagen beskrev Omar som »venlig«, men også »ikke samarbejdsvillig« og »meget indesluttet«.

Omar fik to års fængsel. Retten konfiskerede hans kniv samt et knojern med metalspids. Det var udformet som et dødninge­hoved. Omar ankede. 30. januar afgjorde landsretten, at han kunne løslades frem til 19. august, når hans sag skulle for igen.

Ønskede at slutte sig til Islamisk Stat

I fængslet gav Omar udtryk for, at han ønskede at rejse til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat, når han kom på fri fod.

Personale tilknyttet Kriminalforsorgen blev så bekymret, at de førte Omars navn på en liste over 39 radikaliserede indsatte. En liste, som også PET fik.

Omar kom aldrig til Syrien og Islamisk Stat. I stedet vandrede han lørdag eftermiddag i denne weekend til fods mod Østerbro og Krudttønden.

Cirka 45 minutter før det første angreb mod kulturhuset lagde en eller anden en video op på en Facebook-profil med et foto af en ensom ulv. Profilen skal ifølge Ekstra Bladet være Omars. Videoen rummer en hymne om sværdets Jihad (væbnet Jihad) – altså hellig krig.

Videoen er produceret af et selskab, der kalder sig »Proud Muslim« og er lagt på YouTube på en kanal, angiveligt med stærk sympati med Islamisk Stat. Flere af videoerne, der er lagt op på samme YouTube-kanal, viser det karakteristiske sorte IS-flag.

Flere kilder, som kendte Omar Abdel Hamid El-Hussein og hans gamle Nørrebro-slæng, fortæller, at det var en forandret mand, der kom ud af fængslet for et par uger siden og igen begyndte at færdes i kvarteret:

»De ting, han talte om, gik fuldstændig hen over hovederne på drengene,« siger en person, som har fulgt Omar Abdel Hamid El-Hussein, siden han var barn i Mjølner­parken.

Kæberne var blevet dækket af skæg. Talen var højstemt. Og de ting, han talte om, var ikke længere gadedrengesnak om biler og piger. Det var enetaler om filosofi og religion. Om ofrene i Gaza. Og om at komme i Paradis.