Dræbersnegl skaber uro på Christiansborg

De Konservative er kommet under beskydning efter at have lanceret tre forskellige politiske forslag i løbet af få dage: Fortsætter K i det tempo vil råderummet til skattelettelser være brugt inden skolestart i august, advarer DF, mens den borgerlige tænketank Cepos også ser nervøst til.

En politisk sommeroffensiv fra de Konservative fremkalder nu et uvejr over partiet. Dansk Folkeparti og den borgerlige liberale tænketank Cepos langer ud efter de Konservative, som beskyldes for at føre en usammenhængende politik, der spænder ben for partiets egen drøm om skattelettelser.

»Jeg undrer mig over, at de Konservative den ene uge har travlt med at råbe på skattelettelser, mens partiet ugen efter har travlt med at bruge de penge, som de egentlig gerne ville bruge på skattelettelser. Der er ikke rigtig nogen sammenhæng i det,« siger skatteordfører Mikkel Dencker (DF).

Han reagerer, efter at de Konservatives sundhedsordfører Helle Sjelle i går i Berlingske Tidende foreslog flere idrætstimer i folkeskolen. Senere i går rykkede miljøordfører Christian Wedell-Neergaard (K) ud med en pressemeddelelse, hvor han erklærede »offentlig krig mod dræbersneglen«: En hurtig national handlingsplan direkte rettet mod sneglen var ifølge Wedell-Neergard påkrævet: »Der er ingen grund til at vente med at handle.«

Og i dagens avis er det så arbejdsmarkedsordfører Lars Barfoed (K), som slår til lyd for, at alle lønmodtagere skal kunne holde fri med fuld løn for at drage omsorg for far eller mor.

»Hvis de Konservative fortsætter i samme tempo resten af juli, så har de selv brugt hele råderummet til skattelettelser, inden børnene skal starte i skole,« siger Mikkel Dencker.

K: Pengene kommer igen
Hos de Konservative afvises kritikken i alt andet end sneglefart:

»Bedstes første sygedag koster i hvert fald ikke offentlige kroner, og dræbersneglekampagnen koster heller ikke mange offentlige kroner. Idrætstimerne koster sikkert nogle offentlige kroner, men det er en god investering i at bekæmpe livsstilssygdomme, og derfor kommer de penge mange gange tilbage,« siger Lars Barfod, der også sidder i den konservative ledelse.

Men også hos den borgerlige liberale tænketank Cepos læser man i disse dage avis med betydelig nervøsitet. Tænketankens cheføkonom Mads Lundby Hansen advarer om, at jo flere penge de Konservative bruger i juli, desto færre skattelettelser får partiet til august, når den såkaldte økonomiske 2015-plan skal forhandles.

»Man må undre sig over, at de Konservative sætter sig i spidsen for en sneglekampagne og en bedstefar-ordning. Forslag, der også vil indebære højere udgifter, belaste arbejdsmarkedet og reducere råderummet til lavere skat. Med de seneste dages udgiftsforslag sender partiet måske et signal om, at skattelettelser ikke står højt på prioriteringslisten,« siger han.

Næstformand i Venstres folketingsgruppe Inger Støjberg løfter også en pegefinger i retning af den regeringsmakkeren:

»Pengene kan kun bruges en gang. Så når man ønsker nogle forslag gennemført, så må man samtidig se i øjnene, at så har man brugt de penge. Og så bliver der så ikke skattelettelser for de penge.«

Lars Barfoed forsikrer dog, at den konservative lyst til skattelettelser er usvækket.

»Fuldstændig usvækket. Det kan jeg garantere dig for,« understreger Barfoed.

En meningsmåling viste for nylig, at kun 6,9 pct. af væl­gerne har lyst til at sætte kryds ved Bendt Bendtsens parti. Det er den laveste opbakning til K i en Catinét-måling siden 2001.