Drab på 20-årig rystede Island - nu er mand idømt 19 år

Islandsk kvinde forsvandt i januar efter en bytur. Seks dage senere dukkede hendes lig op på strand.

Arkivfoto fra Island. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

En af de senere års mest opsigtsvækkende drabssager i Island har fredag fået sit foreløbige punktum.

En domstol i hovedstaden Reykjavik straffer en grønlandsk mand med 19 års fængsel for drabet på den 20-årige Birna Brjánsdóttir og for hashsmugling.

Det oplyser sagens anklager, Kolbrún Benediktsdóttir, til det grønlandske medie KNR.

Den unge islænding forsvandt om natten lørdag 14. januar efter en bytur i Reykjavik. Hun var sidst set på overvågningskameraer klokken fem om morgenen, hvor hun - tydeligt beruset - var på vej hjem.

I dagene efter fulgte hele landet eftersøgningen af kvinden, og seks dage senere fik hendes pårørende den værst tænkelige besked.

Liget af den rødhårede kvinde var dukket op på en strand uden for Reykjavik.

I mellemtiden var den nu dømte Thomas Møller Olsen og et andet besætningsmedlem på trawleren Polar Nanoq blevet anholdt under en dramatisk anholdelse.

Fiskerne havde egentlig forladt Island, men blev beordret tilbage til Reykjavik, hvor de to mænd blev anholdt og sigtet i sagen.

Den ene mand er siden blevet løsladt og renset, mens Thomas Møller Olsen har siddet fængslet siden 18. januar.

Under retssagen er det kommet frem, at Birna Brjánsdóttir døde af drukning. Retsmedicinere dokumenterede med tekniske prøver, at den unge kvinde var i live, da Thomas Møller Olsen kastede hendes krop i vandet.

Retsmedicinerne fremlagde også tekniske beviser for, at Møller Olsen havde slået kvinden i ansigtet med en knytnæve og havde forsøgt at tage kvælertag på hende.

Skaderne fik Birna Brjánsdóttir i en rød bil, som den nu drabsdømte havde lejet.

I bilen var der tydelige spor af blod, selv om tekniske prøver viste, at nogen, sandsynligvis Thomas Møller Olsen, havde forsøgt at rense bilen for spor.

Den tiltalte har nægtet sig skyldig i drab gennem hele sagen.

Ud over de 19 års fængsel er han blevet dømt til at betale 7,5 millioner islandske kroner, cirka 450.000 danske kroner, i erstatning til den dræbtes forældre.

Derudover skal han betale sagens omkostninger på 20 millioner islandske kroner, svarende til 1,2 millioner kroner.

/ritzau/