Dokumentar om Peter Madsen begyndte med en fascination og endte som en »gyserfilm«

En australsk filminstruktør har lavet en dokumentarfilm om Peter Madsens bestialske drab på journalisten Kim Wall, som netop har fået premiere. Foruroligende, skriver amerikansk anmelder.

En ny australsk dokumentarfilm følger den drabsdømte ubådsbygger, Peter Madsen, og miljøet af frivillige omkring ham både før og efter drabet på Kim Wall. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den australske filminstruktør Emma Sullivan anede ikke, hvad hun gik ind til, da hun indledte sit arbejde med en dokumentarfilm om den danske ubådsbygger – og nu dømte drabsmand – Peter Madsen.

For allerede omkring et år inden Peter Madsen dræbte den kvindelige svenske journalist Kim Wall i august 2017, var Emma Sullivan således i gang med en dokumentarfilm om ubådsbyggeren. Den skulle have handlet om en opfinder, som fascinerede den australske instruktør. Det endte med at blive en »gyserfilm«.

Sådan skriver det amerikanske magasin Vulture i sin anmeldelse af filmen med titlen »Into the Deep«, der havde premiere på filmfestivalen Sundance fredag.

Filmen følger Peter Madsen og miljøet af frivillige omkring ham både før og efter drabet på Kim Wall. Ifølge den amerikanske anmelder er filmen »den slags film, som gennem timingens mørke skæbne begynder som én ting, og derefter bliver til noget langt mere vigtigt og foruroligende«.

Den amerikanske anmelder beskriver, at miljøet omkring Peter Madsen var forblændet af ubådsbyggerens karisma, indtil det i kølvandet på mordet på Kim Wall gik op for dem, hvad der var sket. Filmen følger også retssagen, hvor Peter Madsen i 2018 blev idømt livstid for drabet på Kim Wall.

Også den danske anmelder Niels Jakob Kyhl Jørgensen har set filmen.

I en anmeldelse i filmmagasinet Ekko skriver han, at »så tæt har jeg aldrig været på noget så grufuldt«, og han beskriver ligeledes, at filmen særligt handler om et miljø af ildsjæle, som blev bedraget af en morder.

Filmen har allerede inden premieren fået kritik for at fokusere på den bestialske drabssag. Filmmagasinet Ekkos anmelder har haft den samme følelse af, at man ikke bør beskæftige sig mere med Peter Madsen ved at give ham unødigt opmærksomhed i en dokumentarfilm, men kvitterer alligevel med fem stjerner, fordi filmen ikke sætter »monstret i centrum«.

»Den handler snarere om de unge ildsjæle, der blev udnyttet og forrådt, og derfor rummer den en empati, der gør historien universel,« skriver Niels Jakob Kyhl Jørgensen.

Dokumentarfilmen har premiere på Netflix i løbet af 2020.