Distortion-beslutning får igen københavnerne på barrikaderne: »Kommunen siger noget, men gør det modsatte«

Aftenfesterne ved Distortion skal flyttes fra brokvarterene og ind til Rådhuspladsen. Det har Københavns Kommune besluttet. Udsigten til endnu mere gang i gaden, vækker bekymring hos beboerforeninger i Indre By.

Normalt bliver der holdt 'aftenfest' på Nørrebro og Vesterbro i forbindelse med gadefesten Distortion. Nu har Københavns kommune valgt at rykke de festlige aftenntimer til Rådhuspladsen i København, hvilket vækker bekymring hos beboerne i Indre By. Distortion på Vesterbro 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Støjgener og skrald fra Distortion skal mindskes, lød det fra Miljø – og Teknikudvalget i København, da de for nylig besluttede at skærpe reglerne for gadefesten. De seneste år har de festlige aftentimer udfoldet sig i gaderne på Nørrebro og Vesterbro, men sådan bliver det ikke i år. Når Distortion skydes i gang onsdag d. 31. maj, vil to aftenfester rykkes fra brokvarterene og ind til Indre By. Nærmere bestemt til Rådhuspladsen.

Hvert år lægger over 100.000 mennesker vejen forbi Distortion. Udsigten til flere feststemte mennesker i Indre By, falder ikke i god jord hos beboerforeninger i Indre By.

»Vi forstår ikke kommunens logik. De har lavet retningslinjer for arrangementer, så det aflaster de områder, der er hårdest ramt. Det første, de gør efterfølgende, er at give tilladelse til to store arrangementer i Indre By, som er det område, der er mest belastet. Kommunen siger noget, men gør det modsatte,« siger formand for Nørre Kvarters Beboerforening, Søren Rud.

Indre By er det område i København med absolut flest alkoholbevillinger. I en afrapportering fra Kultur- og Fritidsforvaltningen fremgår det, at der i Indre By er 820 alkoholbevillinger, hvoraf 216 har nattilladelse til klokken 05. Andre bydele har »markant færre«. Derudover er antallet af hændelser med uorden »væsentlig højere i områder af Indre by.«

I et skriftligt svar fra teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (Ø), pointerer han, at de konkrete vilkår for festen endnu ikke er færdigudarbejdet. Desuden mener han, at de skærpede regler tager hensyn til majoriteten.

»Et meget stort flertal af københavnerne sætter pris på, at København er en by med mange oplevelser og events. Derfor skal der stadig være plads til arrangementer som Distortion. Selvfølgelig skal vi lytte til de beboere, der mener, at festen i byen har taget overhånd, og det er netop baggrunden for, at vi i år har valgt at lægge festerne på Rådhuspladsen i Indre By frem for som sidste år på Frue Plads, da der på Rådhuspladsen er langt til nærmeste beboelsesejendomme.«

Det drejer sig ikke bare om larmen fra Rådhuspladsen, siger formand Søren Rud. Sammen med to andre beboerforeninger, udtrykker han i en pressemeddelelse bekymring over ’festen efter festen’.

»Hvor går de mange tusinde mennesker hen efter midnat, når musikken slukkes på Rådhuspladsen? De søger højst sandsynlig hen i de nærliggende gader i Indre by. Selve festen på Rådhuspladsen skal vi nok overleve, det er festen efterfølgende, vi er bekymrede for. Det foregår på hverdage, folk skal op på arbejde og aflevere børn i skolen,« siger han.

Er larm og støj et vilkår, når man vælger at bo i København?

»Ja, det er det, men der er en grænse. Vi bor, hvor vi gør, fordi vi elsker byen og det, som følger med, men byen har udviklet sig skævt. Vi har over 60 alkoholbevillinger i Nørre Kvarter, men kun 200 huse. Det er absurd. Det er hverken hyggeligt eller udtryk for et normalt byliv. Det er efterhånden løbet løbsk. Kommunen har ikke styr på sin by, og de ved ikke, hvad de vil med København.«