Din identitet kan trækkes ud af kreditkortdata

Det er let at identificere kreditkortbrugere, selvom oplysningerne om vores kortbetalinger bliver anonymiseret, konkluderer forskere.

Læs mere
Fold sammen

Der bliver indsamlet store mængder data om os alle fra blandt andet kreditkort. Oplysningerne videregives i anonym form, men nu viser forskere, hvor let det er at identificere anonyme kreditkortbrugere. Det skriver Videnskab.dk.

Forskningen stammer fra Massachusetts Institute of Technology og Aarhus Universitet og er beskrevet i en artikel, der netop er udkommet i tidsskriftet Science.

»Lad os antage, at jeg ved, at du besøgte fire bestemte butikker på fire bestemte dage,« siger postdoc Laura Radaelli, en af forskerne bag undersøgelsen, til Videnskab.dk.

»I 90 procent af tilfældene ville du være den eneste, der havde gjort det,« forklarer hun.

Ud fra viden om sted og dato for blot fire handler kunne ni ud af ti personer altså identificeres af forskerne.

Laura Radaelli kalder konklusionen »overraskende«, da forskerne ikke havde troet, det ville være så let at identificere de mennesker, hvis livsdetaljer er gemt som anonymiseret data.

Hun påpeger derfor, at det er yderst vigtigt, at bankerne passer godt på kundernes kreditkortdata, da det altså ifølge forskningen er ganske let at trænge igennem anonymiseringen.

Til at teste anonymiteten brugte forskerne ifølge Videnskab.dk et datasæt med 1,1 million menneskers handler med kreditkort i 10.000 butikker over tre måneder.