DF vil til bunds i ambassade-sag

Dansk Folkepartis Jesper Langballe vil skaffe fire mio. kr., så historikeren Bent Jensen blandt andet kan undersøge regeringens påstand om, at den ikke kendte til ambassaderydning i 1988.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om 18 østtyskeres kortvarige besættelse af den danske ambassade i DDR i 1988 skal kulegraves, og en ny tysk doktordisputats, der blev omtalt i Berlingske Tidende i går, forstærker behovet for, at undersøgelsen bliver foretaget af »uafhængige« historikere, mener Dansk Folkepartis Jesper Langballe.

Regeringen har allerede planlagt en officiel undersøgelse i Institut for Internationale Studier (IIS), der hører under Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder. Her sidder tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) som bestyrelsesformand, og Jesper Langballe betragter ham som en af nøgleaktørerne i dramaet. En af de østtyske besættere, Wolfgang Mayer, har i en doktordisputats brugt referater fra sikkerhedstjenestens arkiver til at forsøge at vise, at både Uffe Ellemann-Jensen og statsminister Poul Schlüter (K) var imødekommende i deres kontakter med DDR-regimet.

Uffe Ellemann-Jensen sagde til Berlingske Tidende tirsdag, at han ikke betragter Wolfgang Mayer »som et sandhedsvidne«. Det forstår Jesper Langballe ikke.

Uhyrligt
»At man aktivt fra en dansk ambassade beder Stasi om af fjerne nogle systemkritikere er jo en uhyrlighed. Hvis Wolfgang Mayers fremstilling er rigtig, så er det jo en skamplet på Danmark,« siger Jesper Langballe, der mener, at disputatsen har samme problem, som en undersøgelse fra IIS.

»Svagheden er, at Wolfgang Mayer skriver en doktordisputats om sig selv, præcis som Uffe Ellemann-Jensen sidder som chef for et center, som skal undersøge forhold, som han selv er en del af,« siger han.

I stedet er Jesper Langballe i gang med - over finansloven - i forhandlinger med regeringen at finde fire millioner kroner, der kan betale for en parallel undersøgelse ledet af historikeren og koldkrigseksperten Bent Jensen.

En folketingsundersøgelse har tidligere understøttet den daværende regerings påstand om, at ambassadør Erik Krogh-Meyer traf beslutningen om at lade de østtyske myndigheder rydde ambassaden på egen hånd. Men det tvivler Jesper Langballe på. Netop det er et af de afgørende spørgsmål, som undersøgelsen skal belyse, mener han.

Uffe Ellemann-Jensen har flere gange afvist enhver påstand om, at han som bestyrelsesformand skulle kunne blande sig i undersøgelsen.