»Det virker nok ikke specielt afskrækkende...«

Rederierne er utilfredse med, at det ikke lykkes at dømme de seks somaliske pirater. De foreslår en bedre løsning.

Forsvarets skib Absalon, vender hjem fra pirat jagt i Ardenbugten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker ærgrelse hos Danmarks Rederiforening, at seks somaliske pirater nu har sat fod i hjemlandet efter Statsadvokaten i dag valgte at løslade fangerne:

- Vi mener, det er et problem, at man ikke er i stand til at dømme pirater på det grundlag, vi har set i dette tilfælde, siger vicedirektør, Jan Fritz Hansen.

Tidligere i dag vurderede statsadvokat Birgitte Vestberg nemlig, at der ikke var chance for at få piraterne dømt i Danmark, fordi det ikke var nok bevis for, at piraterne ville kapre Elly Mærsk.

- For at rejse tiltale mod piraterne, skulle det være helt tydeligt, at de allerede havde rettet et konkret angreb mod det danske skib, siger Birgitte Vestberg med henvisning til, at det ikke var sket. Derfor er halvanden måneds fangenskab på det danske krigsskib Esbern Snarre nu slut for somalierne.

Bør fængsles i Somalia

Pirateriet betyder slet ikke så lidt for Dansk Rederiforenings medlemmer. Ifølge interesseorganisationens udregninger koster pirateri nu op mod en milliard årligt. Foreningen så allerhelst, at retssystemet i Somalia kunne dømme og fængsle pirater:

- Det virker nok ikke specielt afskrækkende at piraterne kan komme til at sidde et par år i Vestre Fængsel. Vi synes det være en langt bedre løsning, hvis de kunne straffes med fængsel i det land, de kommer fra, siger Jan Fritz Hansen. FN har også peget på, at dette er et centralt element i bekæmpelsen af pirateri.

Statsadvokat Birgitte Vestberg oplyser, at det i dag er afgørende, om et danske skib har været i direkte fare for kapring. Det er altså ikke nok, at piraterne havde våben om bord, som besætningen på Elly Mærsk har forklaret.

Stadig pirater i sigte

Senest blev seks søfolk fra det danske rederi Shipcraft kidnappet af pirater i Adenbugten den 12 januar. Shipcraft meddelte sidst i januar, at rederiet havde indledt forhandlinger med piraterne, men ønskede dengang ikke at kommentere sagen yderligere.

I dag - knap en måned efter søfolkene blev kidnappet - meddeler rederiet, at der fortsat forhandles, men at der ikke er nogen ny udvikling.