»Det næste er, at de kan kryptere internettet i hele verden«

Fredag og lørdag blev op mod 100 lande ramt af et cyberangreb. Men fremtiden kan være endnu mere dyster, fortæller tre eksperter, der advarer mod digitalisering uden omtanke og et solidt fundament af sikkerhed. Ellers kan det i værste fald koste menneskeliv, lyder vurderingen.

According to news reports, a 'WannaCry' ransomware cyber attack hits thousands of computers in 99 countries encrypting files from affected computer units and demanding 300 US dollars through bitcoin to decrypt the files. EPA/RITCHIE B. TONGO Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO

De er for mange og for tæt klumpet sammen, de små prikker på verdenskortet, til at man kan tælle dem.

Cirka 85.000 computere kloden over er ramt af virussen, der bliver kaldt »WannaCry«, fremgår det af Malware Techs kort. Hver prik repræsenterer et cyberangreb, der har fundet sted fra fredag aften 12. maj til lørdag eftermiddag, hvor denne artikel i Berlingske skrives.

Ifølge det europæiske politisamarbejde, Europol, har man aldrig tidligere set et angreb af denne størrelse før. I hvert fald ikke af ransomware, der låser éns filer og kræver en løsesum for at frigive dem, fortæller Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Alligevel kan man godt frygte, at det kun er begyndelsen, siger han.

»Udfordringen er, at al vores kritiske infrastruktur – jernbanerne, energi- og sundhedssektoren med flere – er koblet op på internettet på den ene eller den anden måde. Derfor kan gå rigtig galt,« siger Theede, inden han understreger, at han ikke vil pege fingre ad dem, hvis computer er blevet ramt. De er ofre for en forbrydelse, forklarer han.

Men – advarer sikkerhedschef hos Deloitte Kim Schlyter – man kan næsten ikke overvurdere den trussel, ondskabsfulde og kriminelle i cyberspace både i øjeblikket og fremover kan udgøre. For jo mere afhængig, Danmark og resten af verden bliver af teknologi og internettet, desto mere sårbare gør det os, hvis det hele en dag går i stå.

»Det næste er, at der kommer noget lidt mere avanceret, der så kan kryptere internettet i hele verden. Det er det, det peger hen imod, og det er det, vi kan se konturerne af, er ved at ske, hvis ikke vi begynder at opruste,« siger Kim Schlyter.

»Vi kan lammes på et splitsekund«

Han ved ikke, om nogle allerede besidder værktøjerne til at lægge World Wide Web ned, hvis de ønskede det, men det er i hvert fald muligt, er han sikker på.

»Det kræver nogle ressourcer og noget kapacitet at gøre det, men det er muligt. Så jeg siger bare: Ja, det er meget slemt nu, men det kan blive endnu værre,« siger sikkerhedschefen fra Deloitte.

Han advarer om, at det nærmest kun er fantasien, der sætter grænser for, hvordan et samfund kan blive ramt, hvis de forkerte mennesker får fat i de rigtige værktøjer:

»Fordi vi er så digitaliseret i Danmark, kan vi risikere, at alt bliver lammet på et split-sekund – fra lyskryds til pensionsudbetaling. Og så er spørgsmålet, hvordan vi kommer tilbage til normaltilstanden efterfølgende«.

Sikkerhedsekspert og medstifter af CSIS Security Group Peter Kruse vil gerne undgå at male et skræmmebillede op. Men han siger, at vi er nødt til at være årvågne over for den
digitale sikkerhed, når vi trykker på speederen til digitalisering.

»Vi er nødt til at tænke sikkerheden ind som fundamentet for vores digitalisering, for ellers kan det koste nedbrud i vigtig infrastruktur så som i vores energisektor, i flytrafik, i vandforsyningen, i hospitalssektoren – og så vil det altså koste liv og store summer,« siger han.

Peter Kruse håber, at hackerangrebet fredag aften kan være wake-up call til dem, der ikke har overvejet de langsigtede konsekvenser af, at alt i vores samfund bliver lagret på computere og i den digitale sky.

Hav altid IT-hygiejne

Når man spørger de tre eksperter, Peter Kruse, Rasmus Theede og Kim Schlyter, hvordan man skal beskytte sig mod weekendens såvel som fremtidens cyberangreb, kommer de alle med samme opfordring: Man skal huske at beskytte sig, man skal huske at opdatere sine systemer, og man skal huske at tænke sig om.

I det konkrete angreb, der blev sat i gang fredag aften, er det gamle og ikke-opdaterede Windows-styresystemer, der udgør problemet, lyder forklaringen, men i andre typer
angreb er det falske emails eller svindlere, der udgiver sig for at være andre, der forsøger at lokke kodeord ud af én.

Fra Rasmus Theede lyder vurderingen, at 9 ud af 10 angreb kan undgås, hvis man har, hvad han kalder »basal IT-hygiejne« på plads.

»Men der findes også det, der kaldes ’avancerede angreb’. Det er eksempelvis angreb fra fremmede stater eller fra store, kriminelle bander. De har nogle muskler at gøre godt med, og hvis de virkeligt vil ind, så kommer de også ind. Det er en del af prisen for at være så meget bundet op på det digitale, som vi er,« siger han.

Angrebet i weekenden var dog langt mere simpelt, fortæller Rasmus Theede. Det handlede ikke om, at komme ind bag fjendens linjer og kigge dem over skulderen. Målet var derimod profit, vurderer IT-sikkerhedsjournalist Anders Kjærulff over for TV 2, fordi man kan købe sine låste filer fri af de kriminelle bagmænds klør for cirka 300 dollars – 2.000 kroner. Men det kan ende med at blive dyrt for bagmændene, vurderer Theede:

»Dette angreb er så stort og så larmende, samtidig med at der er en pengestrøm, der kan spores. Jeg tror, at der er mange af de lande, der er blevet ramt, der ikke bare lader det her glide forbi. Jeg tror, bagmænd bliver fanget,« siger han.

LÆS MERE