»Det handler jo ikke om, at forældrene ikke vil have deres børn inkluderet«

Det er ifølge forældreforeningen Skole og Forældre absolut sidste udvej, når forældre vælger at trække deres børn ud af skolen, fordi inklusionen ikke fungerer.

Forældrene har viljen til at støtte op om inklusionen i folkeskolen. Men der er noget, der ikke fungerer i det tilbud, som skolerne sammensætter.

Det understreger Mette With Hagensen, formand i forældreorganisationen Skole og Forældre, efter både Landsforeningen Autisme og ADHD-foreningen melder om et stigende antal medlemmer, der trækker deres børn ud af folkeskolen.

»Det handler jo ikke om, at forældrene ikke vil have deres børn inkluderet. Forældrene siger, at de gerne vil have deres børn i skole, men de kan se på børnene, at de ikke trives, og at de faktisk får det værre ved at gå i skole. Så det er sidste udvej, når forældrene trækker deres børn ud,« siger Mette With Hagensen.

Selv om hun peger på mangler i skolernes tilbud, skal skolelederne ikke have hele skylden for, at det ikke fungerer optimalt for en gruppe børn med særlige behov. Svigtet går hele vejen rundt.

»Det handler om at få skabt nogle fysiske rammer, hvor børnene kan fungere, og vi skal have samarbejdet mellem skole og hjem til at fungere. Og så handler det også om, at klassefællesskabet tager ansvar, så vi skal have mange i sving for at finde en god løsning,« siger Mette With Hagensen

I det ligger ifølge Skole og Forældre også, at forældrene skal have gjort op med det tabu, der spiller ind, når det drejer sig om børn, der ikke er helt som andre.

»Det handler altså om, at både forældre til børn med særlige behov og de andre forældre samarbejder omkring det her. Det ville vi gøre, hvis det handlede om et barn med diabetes eller en form for allergi. Så ville vi snakke åbent om det. Det gør vi ikke, når det handler om adfærdsforstyrrelser. Så vi kan tage det første skridt ved åbent at kommunikere om, hvilke udfordringer børnene har, og hvordan vi kan få hverdagen til at fungere. Så er vi kommet rigtig langt,« siger Mette With Hagensen.