»Det er svært for mig at tænke på, at jeg snart skal på ferie igen, for jeg gider ikke tage mere på«

54-årige Nina Nielsen er en af de mange danskere, der har problemer med at holde vægten over sommeren. Hun elsker mad og nyder de mange valgmuligheder ved all inclusive. Men når kiloene sætter sig, og hun ikke kan komme af med dem igen, rammer den dårlige samvittighed.

Nina Nielsen på 54 år elsker god mad og lækre drinks på sin ferie. Men vægten stiger, hver gang hun har været af sted, og det er hun godt træt af. Hun søger derfor gode råd til at kunne nyde sin ferie uden at tage på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Nina Nielsen elsker piña coladas. Men hun drikker dem kun, når hun er på ferie. Her kan der dog godt ryge tre styk ned på én dag.

Når man som hende er en livsnyder, skal ferien helst være med all inclusive. Det er skønt at komme væk fra det danske, omskiftelige vejr og kunne slappe af med en bog nede ved poolen og have fri adgang til al den mad, man kunne drømme om.

Men den skønne frihed har en bagside. Nina Nielsen tager ofte et par kilo på under en ferie og har svært ved at tabe dem igen. Og det er hun ked af.

»Jeg nyder virkelig god mad. Det velvære, man kan få, tror jeg ikke, man skal underkende. Så det irriterer mig, at jeg skal have så stort et fokus på, hvad jeg indtager – at jeg ikke kan sige, at nu giver jeg den gas og nyder tilværelsen i en uge uden at have taget fem kilo på, når jeg kommer hjem igen,« siger Nina Nielsen.

Nina Nielsen

»All inclusive kører jo hele tiden. Så går jeg lige op og tager nogle pomfritter og så måske også en kage til.«


Kedeligt med tomat og agurk

Feriemaden er derfor blevet en bekymring for hende. Det er svært at finde balancen mellem at spise sundt, men samtidig nyde ferien med alt, hvad det indebærer.

»Den dårlige samvittighed rammer først, når jeg skal hjem til Danmark og kan mærke, at tøjet strammer. Så ved jeg godt, hvad klokken har slået,« siger Nina Nielsen.

Engang forsøgte hun sig med en regel om, at hun kun måtte spise salat til aftensmad på sin ferie. Og det gik da også meget godt, for hun tog kun et enkelt kilo på. Men det er også ærgerligt at gå glip af den nydelse, som et godt måltid kan give – især på en ferie.

»Det er lidt kedeligt at tage på ferie for så at leve af tomat og agurk,« siger hun.

Når man er på all inclusive-ferie, er der meget, der frister. Nina Nielsen elsker det møre kød, sprøde kartofler, lækre salater og nydelige kager.

»All inclusive kører jo hele tiden. Så går jeg lige op og tager nogle pomfritter og så måske også en kage til. Jeg ligger jo bare ved poolen og læser, og så er det dejligt nemt lige at gå og nippe lidt,« siger hun med et smil.

»Det er så fristende hele tiden at gå tilbage til restauranten og se, hvad de nu har. Jeg spiser selvfølgelig, når jeg er sulten, men det er også enormt spændende med al den mad. Det er sådan et slaraffenland,« siger Nina Nielsen og griner.

54-årige Nina Nielsen bor i København, og hun er glad for badeferie. Hun har blandt andet været i Tyrkiet, på Cypern og på Gran Canaria på sine ture. Det er dog også blevet til et par storbyferier i Berlin, Prag og Wien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Kontrol

Nina Nielsens spisevaner på ferie står i skærende kontrast til, hvordan hun spiser derhjemme.

Hun tænker meget over, at hun skal spise sund og økologisk mad så vidt muligt. I supermarkedet bliver madvarerne vendt på hovedet, så hun kan tjekke ingredienserne. Hvis der er for meget fedt eller for mange e-numre, bliver de lagt tilbage på hylden igen.

»I min indkøbskurv ligger der altid økologiske grovris, økologiske grøntsager, økologisk kylling, økologisk rugbrød, økologiske æg og økologisk skyr. Det er vigtigt for mig, at det er økologisk, for jeg har ikke lyst til at have alle mulige giftstoffer i kroppen,« siger hun.

Nina Nielsen spiser til daglig ikke så meget ad gangen, og det gør, at hun spiser små måltider flere gange om dagen. Hendes forhold til mad er kontrolleret, men der er også plads til en kage i ny og næ. Men hun er meget opmærksom på, hvad der ryger indenbords, da hun ikke har lyst til at tage på.

»Jeg har kontrol på, for ellers er jeg pludselig fem kilo tykkere, og det gider jeg ikke,« siger hun.

Det sidder i baghovedet

Det er nogle år siden, at Nina Nielsen sidst var på ferie i udlandet. Men hun planlægger en tur inden for det næste halve år. Hun glæder sig, men tanken om de mange fristelser giver hende også ondt i maven. For hvordan holder man balancen mellem at hygge sig og ikke give så meget slip, at man tager på i vægt?

»Selv om jeg er på ferie og spiser de ting, jeg har lyst til, nyder jeg det ikke bare. Tanken om vægten sidder hele tiden i baghovedet. Nu skal jeg snart ud at rejse igen, og der må jeg indrømme, at jeg bliver nødt til at have en form for strategi. Jeg er nødt til at vide, hvordan jeg griber den an. Det er svært for mig at tænke på, at jeg snart skal på ferie igen, for jeg gider ikke tage mere på,« siger hun.

En mulighed kunne være, at hun i stedet for all inclusive valgte en anden type ferie.

»Men hvis jeg ikke vælger all inclusive, tror jeg bare, at jeg stadig vil gå ind at spise. All inclusive gør det selvfølgelig rigtig let at have det mønster. Så på den måde kan man sige, at den type ferie er lidt farlig, når man synes, det er spændende at gå og nippe til maden,« siger hun.

Men det er ikke lige sådan at holde op med noget, man nyder.

»Jeg elsker det jo. Det er så hyggeligt. Men jeg vil også bare gerne se lidt pæn ud. Det betyder rigtig meget for mig.«