Den traditionelle grønlandske kultur forsvinder

I løbet af de sidste ti år er den traditionelle grønlandske kultur med blandt andet slædehunde og sælfangst gradvist forsvundet og er nu truet af et reelt sammenbrud.

Foto: Ernst van Norde. Arkivfoto. I løbet af de sidste ti år er den traditionelle grønlandske kultur med blandt andet slædehunde og sælfangst gradvist forsvundet og er nu truet af et reelt sammenbrud.d
Læs mere
Fold sammen

De grønlandske slædehunde forsvinder, fangsten af sæler bliver mindre, og der bliver færre af de traditionelle grønlandske fangere. Den grønlandske kultur er simpelthen truet af regulært sammenbrud.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Jo længere nordpå, man kommer, jo sværere bliver det. Flere steder er slædehundene så småt ved helt at forsvinde, fordi det er dyrt og ressourcekrævende at holde slædehunde. Fanger-erhvervet er et truet erhverv, der særlig udfordres af klimaforandringerne og af den moderne levevis. Men den traditionelle levevis er svær at opretholde – klimaforandringer eller ej,« siger Grønlands udenrigs- og handelsminister, Vittus Qujaukitsoq, til Jyllands-Posten.

Professor Minik Rosing fra Københavns Universitet vurderer, at når de traditionelle erhverv forsvinder, kan det være fordi, at der i dag er andre ting, der trækker i de grønlandske unge. For eksempel rejser de unge kvinder ind til byerne for at få en uddannelse i stedet for at blive fangerkoner, forklarer han.

På 10 år er over en tredjedel af de grønlandske slædehunde forsvundet, fangsten af sæler er faldet med 41,5 procent og antallet af fugle fanget eller skudt ved jagt er mere end halveret siden 2003, ligesom der er under 1.800 traditionelle fangere tilbage, skriver Jyllands-Posten.