Den livsfarlige slankekur

Selv om slankemidler med efedrin er forbudt i Danmark, bruges det ifølge eksperter alligevel flittigt.

For rigtig mange kvinder er det ikke nok at skære ned på diæten og bruge lidt ekstra tid på motion, når de vil i form. De kvinder tager nemlig ulovlige og livsfarlige slankeprodukter med stoffet efedrin, for at vægttabet skal gå hurtigere. Det skriver morgenavisen dato.

I USA er over 150 mennesker døde efter at have taget kosttilskud med efedrin for at tabe sig, og langt flere er blevet alvorligt syge med blandt andet hjerneskader. Herhjemme blev stoffet kendt for den nu ulovlige pille letigen, der blev forbudt i 2002 på grund af de dødelige bivirkninger.

Efedrin har vist sig at have nogle markante bivirkninger som for eksempel svimmelhed, opkast og hovedpine, og i USA har stoffet fået stor opmærksomhed og er blandt andet sat i forbindelse med dødsfald.

Hvis man tager efedrin, risikerer man at udsætte hjertekar-

systemet for et endnu større pres, da efedrin kan give negative effekter såsom forhøjet blodtryk og hjerterytmeforstyrrelser, samtidig med at træthedsfornemmelsen mindskes.

»Derfor kan det bestemt ikke anbefales at bruges, hverken i forbindelse med træning eller som led i en slankeplan,« siger Jakob Berget, oplysningskonsulent i Anti Doping Danmark.

Lægemiddelindustriforeningen advarer ligeledes imod brugen af efedrinpiller.

»Det er direkte ulovligt, og så er det at lege med ens helbred,« siger Ulla Høegh, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen