Den lille havfrue flyttes til Shanghai

Økonomi- og Erhvervsministeriet vil sende Den Lille Havfrue på et halvt års ophold på verdensudstillingen EXPO2010 i Shanghai.

Foto: Scanpix

Det bliver arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, der skal opføre Danmarks pavillon på verdensudstillingen EXPO2010 i Shanghai. Og et af hovedattraktionerne i pavillonen bliver Den Lille Havfrue, som dermed skal tage ophold i Shanghai et halvt år.

Det står klart, efter at Kronprins Frederik onsdag afslørede, hvem der har vundet Økonomi- og Erhvervsministeriets konkurrence om at opføre Danmarks pavillon på udstillingen.

Det er op til Københavns Borgerrepræsentation at godkende havfruens rejse, men ifølge ministeriet har overborgmester Ritt Bjerregaard (S) allerede tilkendegivet, at hun er positiv over idéen.

Vinderprojektet er udformet som et stort dobbelt-spiralformet bånd, der fører den besøgende fra grunden og med to sving op i tyve meters højde - og ned igen. Hele bygningen er forsynet med cykelstier og bycykler til fri afbenyttelse for publikum.

Centralt i pavillonen er der et bassin med vand fra Københavns Havn. Her kan de besøgende få en forfriskende dukkert. Og det er i dette bassin, Den lille Havfrue skal placeres.

Et af målene med pavillonen er at brande danskere som miljøbevidste cyklister, lyder det fra Økonomi- og Erhvervsministeriet.

- Vinderprojektet tager udgangspunkt i relationerne mellem Danmark og Kina og indfanger præcist en række positive elementer, som kineserne forbinder med Danmark. Den danske pavillon kommer til at sætte et markant præg på verdensudstillingen som et enestående udstillingsvindue for bæredygtige danske løsninger på klima- og energiområdet. Vores deltagelse er et naturligt led i regeringens strategi for at brande Danmark og danske værdier i udlandet, lyder det fra formand for dommerkomitéen, EXPO2010, departementschef Økonomi- og Erhvervsministeriet Michael Dithmer.

/ritzau/