»Den demokratiske kontrol med bankpakkerne var for dårlig«

Dansk Folkepartis partileder, Kristian Thulesen Dahl, kritiserer lukketheden omkring bankpakkerne i 2008 og 2009. Særligt ATPs rolle skal frem i lyset, Mener Thulesen Dahl.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener generelt, at der blev truffet for mange vidtrækkende beslutninger, som Folketinget eller offentligheden ikke havde indsigt op til Bankpakke 1 og Bankpakke 2 i henholdsvis 2008 og 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en ekstraordinær tid med ekstraordinære løsninger. Men netop derfor burde de folkevalgtes kontrol og indsigt med de kritiske beslutninger under finanskrisen have været langt bedre, mener partiformand Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti.

Det politiske og finansielle systems håndtering af bankkriserne i 2008 og 2009 fortsætter med at skabe debat, blandt andet efter at Berlingske i denne uge kunne afdække, hvordan en markant del af danskernes tvangsopsparede pension i ATP i al ubemærkethed for den brede offentlighed blev brugt til »at holde hånden under den finansielle sektor«, da finanskrisen var værst.

Kristian Thulesen Dahl sad med ved de afgørende forhandlinger i 2008 og 2009 som finansordfører i støttepartiet for den daværende VK-regering og med uofficiel titel af skyggefinansminister. Han påpeger, at redningsaktionen sagtens kan have været i ATPs egen interesse:

»Det er ikke sikkert, at redningsaktionerne har udfordret de regler, som ATP skal handle inden for. Men man tager nogle beslutninger med meget stor rækkevidde, og i og med, at det er så stor en del af ATPs samlede aktiver, der bliver sat i spil, så ville det være betryggende, hvis folk ved, at så store beslutninger kommer ind over det demokratisk valgte system,« siger Thulesen Dahl, som dengang var formand for Folketingets Finansudvalg.

Hemmelig håndtering

Kristian Thulesen Dahl mener generelt, at der i forbindelse med håndteringen af krisen op til Bankpakke 1 og Bankpakke 2 i henholdsvis 2008 og 2009 blev truffet mange meget vidtrækkende beslutninger, som Folketinget eller offentligheden ikke havde indsigt i:

»Der er ingen tvivl om, at der har været en masse ting under finanskrisen, som har været håndteret af nøglepersoner i det politiske og det finansielle liv, uden at os uden for regeringen blev orienteret,« siger Thulesen Dahl og tilføjer:

»Der er foregået en masse diskussioner og beslutninger, som ikke har været bredt ud til Folketinget og offentligheden, og man sidder tilbage med en usikkerhed om mange af de ting. Når jeg kigger tilbage på forløbet, kunne jeg godt have tænkt mig en højere grad af involvering af Folketinget og en bedre parlamentarisk kontrol, så man kunne have råbt op, hvis der var noget galt.«

Thulesen Dahl har fuld forståelse for, at visse beslutninger og forløb omkring redningerne af bankerne nødvendigvis må foregå i fortrolighed:

»Dengang var man nervøs for, at det hele skulle bryde sammen, og så foregår forhandlingerne selvfølgelig i fuld fortrolighed. Men man bør acceptere, at Folketinget gennem finansudvalget kan modtage fortrolige oplysninger. Når der er så store ting på spil, bør man fremadrettet sikre en meget bedre parlamentarisk kontrol. Uanset hvilken regering der måtte sidde,« siger Thulesen Dahl, der i dag er næstformand i Folketingets Finansudvalg.

I modsætning til Enhedslisten, der har krævet en tilbundsgående undersøgelse af hele forløbet omkring både bankpakke 1 og 2, er Kristian Thulsen Dahl dog mere tilbageholdende:

»Jeg er usikker på, om man kan lave en egentlig rekonstruktion og skabe et fuld­stændigt billede af forløbet. Det vil kræve, at du kan tvinge folk til at berette om, hvad de også mundtligt havde af forståelse. Det vil kræve en undersøgelsesform, som er meget voldsom. Man stikker hinanden blår i øjnene, hvis man tror, at et stort dyrt kommissions­apparat kan finde ud af det,« siger Kristian Thulelsen Dahl.

Nødvendig tumult

Den nuværende formand for Folketingets Finansudvalg, Sofie Carsten Nielsen fra de Radikale medgiver, at de hektiske forløb tilbage i 2008 og 2009 kan have være opfattet som lukkede:

»Det var voldsomt tumultarisk dengang. Men det var nødvendigt, da der skulle tages beslutninger på meget kort tid for at sikre samfundsøkomomien og sikre, at folk kunne gå i banken. Fremadrettet gælder det selvfølgelig om at undgå at komme i den situation, hvor man er nødt til at handle på så kort tid. Det arbejder vi på nu, blandt andet med oprettelsen af et europæisk finanstilsyn,« siger hun.