De svageste blev ydmyget

I København blev samfundets svageste borgere udsat for ydmygende overgreb. Berlingske afslørede, hvordan udviklingshæmmede uden sprog blev låst inde, slæbt hen ad gulvet, franarret deres penge og talt grimt til på kommunens bosteder. Den ansvarl

Pædagog Christina Petersen stod sidste jul frem med en historie så rystende, at den burde være utænkelig i et historisk rigt Velfærdsdanmark.

Hun havde arbejdet på bostedet Tokanten i København og været vidne til voldsomme og ydmygende overgreb mod stedets beboere. De var udviklingshæmmede og havde derfor hverken sprog eller mental evne til at sige fra. Beboerne blev låst inde på deres værelser, slæbt hen ad gulvet, skældt voldsomt ud, overmedicineret og sågar franarret deres penge. Værst gik det ud over en ældre, udviklingshæmmet kvinde, der gang på gang blev låst ude i en atriumgård på Tokanten, fortalte Christina Petersen.

Hun havde selv forsøgt at råbe op. Men Tokantens ledelse skjulte de mange ulovlige magtanvendelser i seks år, og Københavns Kommunes Socialforvaltning reagerede heller ikke på Christina Petersens advarsler. Det selvom hun direkte og flere gange advarede den øverste ansvarlige – socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) – om overgrebene på Tokanten. Først da Berlingske Tidende gik ind i sagen, reagerede kommunen. En stærkt presset Mikkel Warming overlevede med nød og næppe sagen ved at fyre forstanderen på bostedet og love, at der ville blive ryddet op.

Men historien om Tokanten var som en nål i en byld. Snart væltede det frem med nye, betændte historier fra bosteder i København. Andre pædagoger og pårørende stod frem og fortalte om ydmygelser af beboerne på Lindebo, Ringbo og Persillevej. Samtidig viste en kulegravning af Tokanten, at Christina Petersen havde haft ret på alle områder. De udviklingshæmmede var blevet behandlet forfærdeligt, uden at kommunen anede uråd. Der rullede flere hoveder – denne gang i Socialforvaltningen. Her måtte ledelsen erkende, at hele det gamle Sundbyvangkompleks på Amager, hvor bostederne lå, havde »en problematisk kultur«. Medarbejderne fik kurser i, hvordan al brug af magt skal indberettes til kommunen. Samtidig blev Socialforvaltningen reorganiseret for at sikre, at advarsler om overgreb ikke igen bliver overhørt.

Hjalp det så? Både ja og nej. Personalet på bostederne er blevet bedre til at fortælle kommunen, når de bruger magt over for beboerne. Der er indberettet flere magtanvendelser i 2008 end i tidligere år, og andre kommuner landet over har sat fokus på magtanvendelse på området.

Men der dukker fortsat problemer frem. I sommer modtog forvaltningen to anonyme breve fra ansatte på Tokanten, som advarede om fortsatte problemer på stedet. Kommunen mente, at brevene skyldtes interne konflikter blandt personalet. I september kom resultatet af en kulegravning af alle bosteder i København. Den viste, at samarbejdet mellem socialforvaltning og bostederne halter. At medarbejdere på bostederne fortsat var i tvivl om reglerne for brug af magt. Og at de fysiske rammer på bostederne var så nedslidte, at det gik ud over beboernes trivsel. Som den foreløbige kulmination på sagen, har Københavns Kommune besluttet at rive Tokanten ned og modernisere hele Sundbyvang-komplekset. Folketingets Ombudsmand gransker fortsat sagen og barsler med sin undersøgelse af København kort efter nytår.