»De personer, som ikke havde et studiejob under kandidaten, er dem, der er arbejdsløse i dag«

Erhvervserfaring i løbet af studietiden er vigtig, når nyuddannede skal sikre sig det første fuldtidsjob. Anbefalingen er at få et studiejob så hurtigt som muligt, og et arbejde som DJ kan også være relevant.

29-årige Anna Steffensen landede et job lige efter studiet, selv om hun ikke scorede topkarakter for specialet. Erhvervserfaring var afgørende, og hun har aldrig vist sine karakterer i forbindelse med ansættelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drop forestillingen om, at det kun er 12-taller, der kan sikre dig et drømmejob i fremtiden.

Mange studerende stirrer sig blinde på eksamensbeviset, men fra flere sider lyder meldingen, at et job under studiet kan være vigtigere end gode karakterer, når man på et tidspunkt skal ud på arbejdsmarkedet og vil navigere uden om A-kasse og kontanthjælp.

Og det behøver ikke at være et såkaldt studierelevant job. Et fritidsjob i weekenden som DJ eller et par aftener om ugen bag kassen i Føtex kan også være med til at fortælle en arbejdsgiver, at du er værd at satse på.

»På universitetet er man meget optaget af fag og karakterer, men arbejdsmarkedet er optaget af praktisk erfaring og evnen til at sætte ens viden i spil. De vil have vished for, at du kan få langet noget over disken,« siger karriere­konsulent i Dansk Magisterforening (DM), Trein Møller, og tilføjer:

»Studiejobbet er det bedste bevis på, at man er produktiv, mødestabil, ikke er fremmed over for det at gå på arbejde, og kan omsætte teori til praksis. Og så tæller det rigtig meget, at du kan formidle det, du kan bidrage med gennem dine egne erfaringer.«

DM lavede sidste år en medlemsrundspørge, hvoraf det fremgik, at knap halvdelen af de studerende havde et studierelevant job. Godt nok var ekstra indkomst den primære årsag for de fleste, men ni ud af ti af de arbejdende studerende oplevede også, at jobbet styrkede deres faglige kompetencer, og for knap tre ud af fire af dem hjalp det med at afklare, om de havde valgt det rigtige studie.

Det er ikke alle uddannelser, hvor studiejobbet er lige vigtigt. Men for 29-årige Anna Steffensen betød det, at hun umiddelbart kunne begynde på arbejdsmarkedet, efter hun i sommer blev kandidat i international business communication fra CBS.

Tidligere undersøgelser af nyuddannede akademikere fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) peger enstemmigt på, at ikke mindst studierelevant job øger ens chancer for at lande en stilling efter studiet. De jobvante kandidater kan også glæde sig over en løncheck på gennemsnitligt over 1.000 kroner mere om måneden end deres mindre erfarne kollegaer.

Det billede tegner sig også, når Anna Steffensen i dag kigger på sine tidligere studiekammerater.

»De personer, som ikke havde et studiejob under kandidaten, er dem, der er arbejdsløse i dag,« lyder den kontante melding.

Anna Steffensen arbejdede som studentermedhjælper i Nestlé, mens hun læste på CBS. Da specialet var afleveret, kunne hun hoppe direkte videre til en fuldtidsstilling i Nestlé.

I dag sidder hun på den anden side af bordet i Nestlé og står som rekrutteringsspecialist for at dele tips og tricks ud til unge og håbefulde studenter og praktikanter.

Når hun skal ansætte nye studentermedhjælpere, vægter hun altid »den relevante erfaring« højere end karakterer.

»Jeg tror, det er de færreste arbejdsgivere, der går op i dine karakterer. Når vi skal ansætte folk, er det erhvervserfaring og personlighed, som betyder noget,« siger hun og påpeger, at mange undervurderer erfaring og overvurderer betydningen af gode karakterer.

»Det er selvfølgelig godt med høje karakterer, men vi vil hellere ansætte en med erhvervserfaring og nogenlunde karakterer end én, som aldrig har haft et arbejde, men har fået 12 i alle fag,« siger hun.

Et job på en café eller i en børnehave kan sagtens være relevant studiearbejde. Kunsten er at koble de erfaringer, det har givet, til det fuldtidsjob, man søger, fastslår Trein Møller.

»For arbejdsgiverne er det mindre vigtigt, hvor du har været bartender. Men kan du fortælle, hvilke kompetencer det har givet dig, og som du konkret kan bruge i stillingen, er det en anden snak,« siger hun og fortæller om en person, der landede et job som planlægger i en kommune, fordi han som »DJ til julefrokoster« havde erfaring med at håndtere konflikter.

Mange studerende er også »alt for sent ude« med jobansøgningerne, mener 29-årige Anna Steffensen.

»Det tager tid at lære en medarbejder op, og derfor er det ofte vigtigere for arbejdsgiverne, at de kan regne med at have dig som medarbejder i lang tid, end at du er langt i dine studier. Så jeg vil anbefale, at man allerede søger et job i slutningen af bacheloren eller starten af kandidaten, for det bliver kun sværere, jo mindre tid man kan være på arbejdspladsen.«