Studiejob giver en højere løn efter uddannelse

Jobsikkerheden stiger, og lønnen er højere, hvis du har et studierelevant job under uddannelse, viser analyse.

Studiejobs påvirker startlønnen positivt, når de studerende efter endt uddannelse skal ud på arbejdsmarkedet. Josefine Thuesen studerer dansk og har fravalgt et studiejob, for at kunne fokusere på læsningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lettere at få et arbejde efter din uddannelse, og lønnen er højere, hvis du har haft et studie-relevant job under din uddannelse.

Det viser en analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, skriver Berlingske torsdag.

Effekten af et studiejob gør sig især gældende for studerende indenfor samfundsvidenskab.

Her er forskellen på lønnen et år efter uddannelse i gennemsnit 3839 kroner om måneden i den positive retning, hvis man sammenligner med studerende, der kun fokuserer på deres studie.

Chancen for, at den studerende et år efter uddannelse er i job, er også 17 procent højere for de studerende, der har haft et studiejob.

»Det er overraskende, at tilvalg som studiejob forbedrer chancerne så meget, og at det er så tydelige forskelle både i forhold til beskæftigelse og lønforhold. Det kan svare til flere løntrin«, siger evalueringskonsulent ved EVA, Natasha Reimer Thaysen, til Berlingske.

Blandt studerende indenfor naturvidenskab og humaniora er forskellen i løn omkring 1500 kroner om måneden, mens ti procent flere er i job blandt de studerende, der har haft et studie-relevant job under deres uddannelse.

Det fremgår samtidig af EVAs analyse, at projektorienterede forløb - også kendt som praktik - og udveksling under uddannelsen har en beskeden effekt.

Projektorienterede forløb alene giver udelukkende lønstigning for samfundsvidenskabelige kandidater på knap 3000 kroner om måneden.

Til gengæld gør det gavn for jobsikkerheden. Blandt humaniora-studerende er 12 flere i job, mens det for samfundsvidenskab er 19 procent flere studerende, der er i job efter et år.

Dansk Erhverv nikker genkendende til analysens fund.

»Studierelevant job skaber et bedre netværk, og du bliver mere lønsom, fordi du har den praktiske erfaring«, siger uddannelses- og forskningspolitisk chef ved Dansk Erhverv, Mette Fjord Sørensen, til Berlingske.