Danskerne støtter ny tronfølgelov

En meningsmåling viser, at langt de fleste danskere går ind for at ændre tronfølgeloven. En vedtagelse af ændringen kan dog trues af en for lav stemmeprocent.

Som det er i dag, ville prinsesse Isabella ikke være blevet dronning, selvom hun var født før prins Christian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

En meningsmåling gennemført for Altinget.dk af A&B Analyse viser, at et flertal af danskerne går ind for en ændring i tronfølgeloven. Hele 88 procent af vælgerne støtter nemlig ændringen af loven, mens kun 4,3 procent er imod. Det skriver Altinget.dk.

En ændring i tronfølgeloven vil betyde, at det altid er monarkens ældste barn, som arver tronen uanset køn. I dag er det sådan, at en yngre søn kommer før en ældre datter. Hvis ændringen bliver gennemført, vil der være fuld ligestilling i kongehuset.

Folkeafstemningen er planlagt samme dag som Europa-Parlamentsvalget, så danskerne skal stemme om den nye tronfølgelov den 7. juni.

Selv om ændringen har stor opbakning både i Folketinget og blandt vælgerne, er det ikke sikkert, at ændringen faktisk bliver vedtaget, når danskerne går til valg. En eventuel vedtagelse afhænger nemlig ikke kun af antallet af stemmer for ændringen men også af stemmeprocenten.

Tronfølgeloven har såkaldt grundlovsrang, hvilket betyder, at andelen af ja-stemmer skal udgøre mere end 40 procent af samtlige stemmeberettigede. Det vil sige, at hvis der er for lav valgdeltagelse, vil ændringen af tronfølgeloven ikke blive gennemført.

Ved det sidste Europa-Parlamentsvalg i 2004 var der kun en valgdeltagelse på knap 48 procent. Hvis det også viser sig at være tilfældet til juni, skal næsten alle vælgerne stemme ja til ændringen af tronfølgeloven for, at ja-stemmerne udgør minimum 40 procent af samtlige stemmeberettigede.