Danskerne mere euro-skeptiske

Modstanden mod, at Danmark skal droppe kronen til fordel for euroen, er den største i knap 15 år.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har tilsyneladende ikke lyst til at dele euro med lande som Grækenland, Spanien og Portugal, hvis økonomiske trængsler får den slunkne danske statskasse til at se næsten fuld ud. Modstanden mod euroen er den største i knap 15 år - 41 procent er for, mens 50 procent er imod - viser en helt ny Gallup-måling.

Målingen er foretaget i kølvandet på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udmelding om, at de tysk-franske planer om en såkaldt europagt eller »økonomisk regering«, kan aktualisere dansk stillingtagen til den fælleseuropæiske mønt.

Alligevel er Venstres udenrigsordfører ikke overrasket over den voksende skepsis.

»Det eneste, man har hørt om, er Grækenland, og hvilke problemer deres økonomi skaber for eurozonen. Folk bliver nervøse over den diskussion. Men europagten er kuren for den problemstilling, fordi den vil sikre, at de dårlige eksempler ikke gentager sig i fremtiden,« siger Michael Aastrup Jensen.

Hos EU-modstanderne vækker Gallup-målingen begejstring, og i Dansk Folkeparti mener finansordfører Kristian Thulesen Dahl ligefrem, at danskerne skal til folkeafstemning om europagten, hvis den bliver en realitet.

»Hvis regeringen vil lempe Danmark ind i det her sanktionsregime, så er der kun en vej, og det er at spørge danskerne, ellers vil det være som at lempe euro ind ad bagvejen,« siger Kristian Thulesen Dahl.

En ide, som afvises af Venstre.

»Siger han virkelig det? Det her bliver et mellemstatsligt samarbejde mellem de enkelte lande, og det kræver ingen folkeafstemning,« siger Michael Aastrup Jensen.

»En dum dagsorden«

Selvom Socialdemokraterne er eurotilhængere, mener politisk ordfører Henrik Sass Larsen, at det er dumt af statsministeren at sætte emnet på dagsordenen nu.

»Det er et højst upassende tidspunkt. Nu må det EU-politiske system først bevise nytten og værdien af euroen, og at Europa kan komme igennem den økonomiske krise. Danmark skal kæmpe for sine egne interesser, og for at der skabes vækst og beskæftigelse, i stedet for at falde på halen, fordi Sarkozy og Merkel har holdt et møde,« siger Henrik Sass Larsen.

Han hæfter sig ved, at der er ifølge Gallup-målingen er markant flertal for både at afskaffe rets- og forsvarforbeholdet, som Socialdemokraterne og euromodstanderne SF vil sætte til afstemning, hvis de kommer i regering.

»Danmark klarer sig fint uden for euroen, og derfor smilede jeg lidt, da jeg hørte Løkkes melding om, at det skulle være særligt presserende, at diskutere euro lige nu. Jeg synes, at statsministeren skulle vågne op og sætte en EU-debat i gang, der hvor vi virkelig har problemer med at stå udenfor. For eksempel på retsområdet, hvor vi ryger ud af samarbejdet om terrorbekæmpelse og børneporno,« siger Pia Olsen Dyhr, EU-ordfører for SF.

Langt til begejstring

Professor Peder Nedergaard mener, at det bliver svært at få skabt dansk begejstring omkring euroen på nuværende tidspunkt.

»Historien har været, at man har nogle grækere, som har snydt sig ind i euroen, og at man har nogle irske banker, som ikke har styr på byggesektoren. Så længe eurosamarbejdet er lig med krise, snyderi og nedskæringer i folks bevidsthed, så vil folk ikke med,« siger Peter Nedergaard, professor ved Center For Europæisk Politik på Københavns Universitet.

I dag melder også administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad sig på banen. I et indlæg i Berlingske fastslår han, at »euro-samarbejdet også handler om velfærd, konkurrenceevne og arbejdspladser i hele Europa. Også i Danmark.«