Danskerne: Hold fingrene fra vores frikadeller

Den første undersøgelse af danskernes holdning til den såkaldte frikadellekrig viser voldsom skepsis over for servering af halalslagtet kød i offentlige institutioner.

En Gallup viser, at danskerne er meget skeptiske over for, at der på en række offentlige institutioner kun serveres halalkød og at børn i daginstitutioner dermed ikke får serveret frikadeller. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man piller ikke ved danskernes frikadeller. Den besked fremgår særdeles klart af en undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske i forbindelse med sommerens vedholdende debat om halalslagtet kød i offentlige institutioner.

77 pct. af de 1.316 adspurgte svarer, at de er helt enige eller overvejende enige i, at det er problematisk, at forskellige daginstitutioner har besluttet ikke at servere svinekød for børnene. 84 pct. finder det problematisk, at religiøse hensyn bestemmer, hvad der serveres for børnene.

Samtidig bakker 82 pct. op om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som i denne uge har pustet nyt liv i den såkaldte frikadellekrig ved bl.a. at understrege over for Morgenavisen Jyllands-Posten: »Jeg synes, at man skal have plads til almindelige frikadeller og flæskesteg. Og jeg synes ikke, at man kun skal servere halalkød på hospitalet.«

»Meningsmålingen viser entydigt, at der hos den gennemsnitlige dansker ligger en meget stærk følelse af, at danskheden er under pres, hvis man begynder at servere halalslagtet kød i danske institutioner,« siger Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.

Dykker man længere ned i målingens resultater, viser det sig, at især de socialdemokratiske vælgere har stærke følelser i debatten. Og det forklarer ifølge Robert Klemmensen statsministerens bastante udmelding.

»Målingen viser et værdiskred,« mener Imran Shan, talsmand for Det Islamiske Trossamfund:

»Had og dæmonisering af minoriteter er langt mere fremherskende end tidligere. Hvor er de demokratiske, grundtvigianske værdier? Hvor er overbevisningen om, at vi på tværs af religiøse overbevisninger har noget godt at bidrage med? I stedet sidder folk i stuerne og føler sig overrendt af de fremmede og det farlige.«

Desuden viser det ifølge Imran Shah en foruroligende mistillid – ikke mindst fra statsministeren – til demokratiet og de forældrebestyrelser, som bestemmer menuen i den enkelte daginstitution. Maden her har aldrig været et problem, før det blev et af omdrejningspunkterne i den aktuelle debat, påpeger han.

Der skal være plads til flæskesteg

Fødevareminister Karen Hækkerup (S) understreger, at det fortsat skal være op til den enkelte børnehave, skole, hospitalet eller plejehjemmet, hvad de serverer.

»Men jeg mener da også, at flæskesteg hører sig til på et sygehus juleaften. Og det ville da være meget mærkeligt, hvis man ikke kunne servere det, eller hvis man fravælger at bruge svinekød,« siger hun.

Hun efterlyser i det hele taget balance i halaldebatten, som hurtigt bliver polariseret:

»Jeg tror, at de fleste danskere er ret pragmatiske i forhold til halalslagtning, men omvendt er jeg enig med statsministeren i, at mange sikkert gerne vil vide, hvad de køber,« siger hun.

Hvordan bliver debatten polariseret?

»Der kommer en holdning om, at enten hopper man på en limpind, hvor man skal tilgodese den ene eller den anden politiske strøm i debatten. Jeg tror, det er mere nuanceret. Jeg kender mange muslimer, som ikke kræver at få halalslagtet kød, men man skærer alle over en kam,« siger hun.

Hvad er din egen holdning til hele halal-diskussionen? Er den kærkommen eller ude af proportioner?

»Det er en vigtig debat, fordi den betyder noget for folk. Det skal man ikke underkende. Når folk interesserer sig for noget, så er det vigtigt. Men det betyder ikke, at der ikke er andre vigtige emner for mig som nytiltrådt fødevareminister,« siger Karen Hækkerup og nævner blandt andet højere fødevarekvalitet og fremtidssikring af landbruget.

59 pct. af de adspurgte i Gallup-målingen mener, at debatten om halalslagtet kød er meget vigtig eller vigtig. 38 pct. finder debatten mindre vigtig eller slet ikke vigtig.