Danskere springer badet over

Fire ud af ti danskere går ikke i bad dagligt. Ekspert understreger vigtigheden af at hoppe under bruseren hver dag.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det daglige ophold under bruseren er langtfra et ritual for alle danskere. 41 procent af os går således ikke i bad hver dag, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Men det bør vi gøre, hvis man spørger Jørgen Serup, professor og overlæge ved hudklinikken på Bispebjerg Hospital.

»I løbet af et helt liv skal en menneskekrop afstøde omkring tre tons død hud. Det skal helst skylles af jævnligt, da de døde hudceller kan give bakterievækst på hudoverfladen – med dannelse af de såkaldte toksiner, som er giftstoffer, der skader huden. De kan give rødmen på hudoverfladen og forværre eksem, men de kan også bane vej for infektioner. Så jeg vil anbefale et dagligt bad,« siger han til Søndagsavisen.

Jørgen Serup kommer på sit arbejde jævnligt ud for mennesker, der kunne trænge til et bad.

»Indimellem møder jeg patienter, som langtfra går i bad hver dag. De kan lugte så kraftigt, at det er svært at komme af med lugten i lokalet bagefter. Det siger sig selv, at det er problematisk – ikke mindst fordi det hæmmer at have normal social kontakt med andre mennesker,« siger han.

Han påpeger, at der strengt taget ikke er videnskabeligt belæg for, at det skulle være sundhedsskadeligt at springe det daglige bad over indimellem, da ingen studerer den slags.

BNB